Duo vanilka a čokoláda

27. března 2010 v 11:05 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  sladké nedělní snídaně
hotovo


Víkend je na spadnutí, všichni se těšíme že vyskočíme z pracovního kolotoče a budeme o víkendu pěkně odpočívat, vyrazíme na výlet nebo podpadneme hrábě a další jim podobné náčiní a vyrazíme probouzet zahradu ze zimního spánku aby nám do do blížících se Velikonoc pěkně prokoukla. A to všechno se nám určitě bude dělat lépe po dobré snídani s šálkem čaje nebo při výhledu na odpolední kávu se slaďoučkým vanilkovým nebo temně čokoládovým rohlíčkem.

na vanilkové a čokoládové rohlíčky (40 ks) si připravíme:
  • listové těsto - 380g
  • hladká mouka na podsypávání
  • moučkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  • 400ml mléka
  • 3 lžíce cukru - krystal nebo krupice
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • kapka rumu podle chuti  (1-2 lžíce)
  • 1 smetana ke šlehání
  • 100g hořké čokolády - ideálně 70%
  • 100g mléčné čokolády
  • 70g másla
  • trubičky na kremrole nebo kus alobalu

suroviny



Nejdřív si uvaříme vanilkovou náplň. Do hrnce si nalijeme 2/3 mléka, rozmícháme v něm 3 lžíce cukru a jednu lžíci hrubé mouky a dáme vařit. Ve zbylém mléce důkladně rozmícháme vanilkový pudink a přilijeme do mléka na sporáku. Za stálého míchání uvaříme hustý pudink.

uvařený pudink


Po zhoustnutí pudink odstavíme z plotny a za občasného promíchání - aby se nám nevytvořil škraloup, protože o ten rozhodně nikdo nestojí, necháme vychladnout.

Pro základ čokoládové náplně si smetanu vlijeme do hrnku a dáme na sporák. Do smetany rozlámeme obě čokolády a zahříváme a mícháme tak dlouho až se nám obě čokolády rozpustí. Pak odstavíme hrnek ze sporáku a za občasného promíchání necháme při pokojové teplotě prochladnout. V misce si ušleháme povolené máslo a postupně k němu přilíváme čokoládouvou smetanu až se obě složky pěkně spojí. A teď šup s tím na chvilku do lednice aby nám náplň mírně ztuhla.

čokoláda


Do vychladné pudinkové kaše přilijeme 1-2 lžíce rumu a prošleháme, a kdo se toho nebojí přidá i oříšek másla a teď si zopakujeme poslední větu z přípravy čokoládové náplně: A teď šup s tím na chvilku do lednice aby nám náplň mírně ztuhla.



Teď už přišel ten správný čas zapnout troubu na cca 200°C.

Na stůl si instalujeme vál, posypeme ho zlehka hladkou moukou a vyválíme si placku. Tu si rozřežeme na čtverečky cca 8 x 8 cm.
čtvereček


Připravené čtverečky si kosodélně nabalíme na trubičku nebo pro ty co je nevlastní (mezi ně jsem patřila do nedávné doby i já) na alobal.

trubička

na trubičce
na alobalu

Aby nám lépe držely slepené překryté růžky můžeme si jeden růžek lehce pomáznout vajíčkem.

A teď jedna důležitá rada: pokud nemáte listové těsto prověřené a nejste si jistí že se vám růžky nerozlepí a rohlíček nerozbalí, tak určitě nedávejte připravené rohlíčky na plech spojem nahoru, jako jsem to u první várky vtipně udělala já,

špatně


ale dejte je na plech vyložený papírem na pečení spojem dolů aby se vám nerozlezly.

správně


Takže správně umístěné rohlíčky dáme na plechu do trouby a pečeme dokud nám nezačnou chytat zlatou barvu.

upečeno


Pokud použijete trubičky na kremrole nemusíte je ani mazat máslem a alobal samozdřejmě taky ne. Já stahuju namotané rohlíčky ještě teplé hned po vytažení z trouby - dělám to tak nějak ze zvyku, ale určitě se nic nestane, když je sundáte i studené, jelikož listové těsto nemá tendenci se připékat k povrchu.


Když nám upečené korpusky vychladnou je čas je naplnit. Pokud vlastníte cukrářské sáčky s cukrářskými špičkami, vyberte si tu která se vám líbí a můžete ozdobně naplnit připravenými náplněnmi upečené korpusky. Pokud se žádná taková výbava ve vaší kuchyni nenachází (v mojí taky ne, já už jí mám plnou, takže tyhle věci mám uskladněny ve skříni v ložnici) použijte obyčejný sáček s ustřiženým růžkem, i s ním si bohatě vystačíte.

pocukrováno


Naplněné Dou vanilka a čokoláda už stačí jen pocukrovat moučkovým cukrem, uvařit si hrnek čaje nebo kávy a přemýšlet zda dáte do pusy první vanilku nebo čokoládu.

hotovo



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Pepi Pepi | E-mail | Web | 6. prosince 2011 v 20:42 | Reagovat

Moc pěkný blogík. Zase někdy mrknu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama