"Krabí pomazánka"

17. března 2010 v 19:55 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  pomazánky

chlebíčky

Považuji za svou povinnost nejprve osvětlit problematiku krabích tyčinek v Česku:

tyčinky
pás














Tak zvané "krabí tyčinky" se již ustálily na našem trhu a staly se součástí českého jídelníčku. Stále se však najdou lidé, kteří se domnívají, že tyto tyčinky jsou vyrobeny z krabího masa. Ve skutečnosti však jde o surimi. Co se skrývá za tímto tajemným slovem? Ne náhodou slovo surimi pochází z japonštiny, v Asii surimi totiž patří mezi tradiční pokrmy či suroviny. Teprve ve 20. století se surimi rozšířilo do Evropy a Ameriky. Nejčastěji se vyrábí z masa tresky pestré a štikozubce obecného, někdy se používá i maso mořských štik či mořských úhořů. Důležité je, aby maso bylo libové, tučné není na výrobu surimi vhodné.
Maso získané z vykuchaných ryb se nejprve namele, vyluhuje a pak se vysuší, aby se zbavilo zbytečné vody. Vznikne tak bílá pasta, která je velmi tvárná a lze ji upravit do jakékoliv formy. Tato hmota se zpravidla zamrazí, a aby vlivem nízké teploty neztratila svou gelovitost, přidává se do ní sacharóza nebo sorbitol. Požadovaná konzistence a pevnost se také udržuje přidáním bramborového škrobu, vaječného bílku či oleje. Mražené surimi pak lze v několikakilových baleních snadno převážet ke zpracovateli, který mu určí finální podobu. U konečného výrobce se z hmoty vyrobí tenké a hladké pláty, které se dále nařezávají na malé proužky, jež se pak ve svazcích formují do požadovaného tvaru.
Zatímco v Asii je surimi plnohodnotnou potravinou, z níž se dělají rybí koule, plní se jí zelenina nebo se používá na výrobu japonské speciality kamaboko, v Evropě a Americe se ze surimi hmoty vyrábějí imitace mořských korýšů a měkkýšů - krabů, krevet, humřích ocasů apod. K dokonalému napodobení vzhledu i chuti těchto živočichů slouží nejrůznější barviva a aromatizující látky přírodního nebo i umělého původu (př. krevetové aroma, krabí aroma). Výsledné produkty se ještě povaří v páře a poté se již balí do spotřebitelských balení.
Kvůli vysokým cenám masa z živočichů, které se surimi snaží napodobovat, získávají tyto výrobky na popularitě. V USA je již k dostání surimi lančmít, surimi šunka nebo surimi burger, u nás se s ním zatím setkáme v podobě "krabích tyčinek", "krabích salátů", imitací krevet či dokonce obalovaných "krevet". Výrobky ze surimi by však měly být označeny tak, aby nemohlo dojít k záměně s potravinou, kterou napodobují. Vhodné jsou názvy typu Surimi a lá krab, Surimi a lá krevety, Surimi s krevetovou příchutí či Surimi krabí tyčinky - imitace.

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Tak to bylo jen takové malé slovo úvodem, ale teď už chutě do toho, dejme si do kupy potřebné suroviny:

suroviny


Suroviny:
  • balení krabích tyčinek 250g
  • kelímek zakysané smetany 200g
  • 1/2 skleničky majonézy (sklenička 225ml)
  • 1-1,5 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř
Nyní se můžeme směle vrhnout do přípravy, bude to rychlé a bezbolestné:

Rozmrzlé krabí tyčinky si nastrouháme do misky na hrubší nudličky,
nastrouháno

přidáme celý kelímek zakysané smetany a půl skleničky majonézy. Osolíme, opepříme a promícháme. 
s majonézou

Teď přišel čas přidat jednu lžíci citrónové šťávy a začít ladit chuť pomazánky. S citónovou šťávou se můžeme dostat až na 2 lžíce, záleží na chuti každého z vás. Teď už stačí jen případné dochucení solí a pepřem a máme hotovo.
promícháno

Do této pomazánky bych rozhodně nedávala cibuli, kterou mám jinak velmi velmi ráda a cpu ji téměř do všeho, ale tady by přebyla chuť toho našeho "kraba" a to bylo v tomto případě poněkud na škodu.

No a teď už jak říká Julia Child: "Bón apetýt"
chlebíčky



 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ella Neas. ;) Ella Neas. ;) | 1. února 2011 v 21:11 | Reagovat

Tenhle recept je vážně super. :) ;) Hned jsem vyzkoušela, a všem zachutnalo. :) ♥

2 Olga Strnadová Olga Strnadová | E-mail | 30. prosince 2011 v 17:59 | Reagovat

pomazánku jsem právě udělala a je výborná

3 Cika131 Cika131 | 9. února 2012 v 10:43 | Reagovat

Ten recept je vážně ujetej :DDDDD

4 Lenka Lenka | 20. ledna 2013 v 17:24 | Reagovat

Je skvělá!!!

5 Josef Josef | E-mail | 15. ledna 2014 v 15:02 | Reagovat

Recept se mě zdá dobrý,za chvíli ho půjdu vyzkoušet..:-))

6 Petra Petra | E-mail | 6. června 2017 v 16:18 | Reagovat

Já dsla šalotku a je dobrá. ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama