Lilková záležitost

30. března 2010 v 14:36 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  přílohy a zelenina
v misce

Tahle mňaminka je záležitostí dvoudenní přípravy a to z důvodu proležení lilkové záležitosti.
Připravíme si:

  • lilek - 150g čisté váhy
  • šťavnatou červenou papriku - cca 135g očištěné
  • hrstičku rozinek
  • 6 lžic balsamikového octa
  • 1 vrchovatou lžíci hnědého cukru
  • 1 lžičku soli
  • 1/4-1/2 lžičky cayenského pepře (čili)
  • olivový olej - cca 3 lžíce
  • cca 100 ml vody

suroviny

K výrobě lilkové záležitosti mne inspirovala jedna z mnoha verzí "Zapálených kuchařek" od Lenky Požárové a to konkrétně Což takhle dát si lilek. Lenčiny kuchařky jsou krásně lehounké a inspirativní. V mém vlastnictví se nachází hned několik povedených exemplářů:
knihy


Mohu je všechny vřele doporučit a pokud budete mít chuť a náladu určitě se zúčastněte některého z jejích Bublajících dýchánků - po absolvování opravdu doporučuji.

Ale teď už pojďme lilkovati:
Umytý lilek si podélně rozkrojíme a odebereme část dužiny z prostředka pokud nemá pěkný vzhled (já to dělám téměř vždy).
lilek

Půlky lilku si nakrájíme na větší kousky
rozkrájený lilek

a stejně tak i očištěnou papriku.
paprika

Na pánvi si rozpálíme trochu olivového oleje - ne moc, nepořádáme závody v plavání ani v potápění a vsypeme papriku.
opečená paprika

Asi po 4-5ti minutách přidáme i nakrájený lilek, který měkne rychleji než paprika a necháme lehce osmahnout cca tak kolem 6ti minut.

Nelekejte se, že lilek po vhození do pánve vysaje všechen olej, nepanikařet, nepodléhejte tlaku lilku a do pánve rozhodně nepřilévejte žádný olej.
vysáto

Mezitím co lilek saje si smícháme vodu s cukrem, balsamikem, solí a cayenským pepřem. Do pánve přisypeme rozinky, zalijeme rozmíchanou vodou s přísadami a necháme cca 9-10 minut pod pokličkou podusit.
udušeno

Po vychladnutí přendáme lilkovou záležitost do uzavíratelné nádoby a dáme proležet na dva dny do lednice aby se nám chutě pěkně prolnuly. Tuhle dobu určitě nezkracujte, prověřená a její zkrácení by zkazilo celý výsledek našeho kulinářského snažení.
v misce

Teď už záleží čistě na vás k čemu lilkovou záležitost naservírujete, zda třeba na křupavou bagetku nebo jako doplněk dobrého masíčka, což byl právě můj případ. Dle jejího dalšího využití k uspokojení chuťových pohárků si vyberte jestli ji lehce prohřejete nebo ji spapáte ve vychlazeném stavu.


hotovo2


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 špágle špágle | E-mail | Web | 30. března 2010 v 14:44 | Reagovat

Ahoja, všimla jsem si, že máš moc hezký web a chodí ti sem hodně lidí, proto mám pro tebe možná zajímavou nabídku. Nech svůj blog vydělávat!

Je to jednoduché - hodíš si sem odkaz na Aukro a za každého zaregistrovaného uživatele dostaneš 150Kč, dobrý ne? :-)

Koukni se sem http://penize-snadno-a-rychle.wz.cz/ , rovnou se zaregistruj do tohoto programu, nic tě to nestojí, ostatně to se tam dočteš. Nebo mě kontaktuj na můj mail AdrianaMa@seznam.cz . A pokud ti není 18, tak to nevadí, já mam účet na Aukru od šestnácti. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama