Masíčko s rozmarýnovými brambůrkami a lilkovou záležitostí

28. března 2010 v 22:37 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  masíčko
hotovo2

Tahle mňaminka je záležitostí dvoudenní přípravy a to z důvodu proležení lilkové záležitosti.
Začneme tedy u ní a připravíme si:

  • lilek - 150g čisté váhy
  • šťavnatou červenou papriku - cca 135g očištěné
  • hrstičku rozinek
  • 6 lžic balsamikového octa
  • 1 vrchovatou lžíci hnědého cukru
  • 1 lžičku soli
  • 1/4-1/2 lžičky cayenského pepře (čili)
  • olivový olej - cca 3 lžíce
  • cca 100 ml vody

suroviny

K výrobě lilkové záležitosti mne inspirovala jedna z mnoha verzí "Zapálených kuchařek" od Lenky Požárové a to konkrétně Což takhle dát si lilek. Lenčiny kuchařky jsou krásně lehounké a inspirativní. V mém vlastnictví se nachází hned několik povedených exemplářů:
knihy


Mohu je všechny vřele doporučit a pokud budete mít chuť a náladu určitě se zúčastněte některého z jejích Bublajících dýchánků - po absolvování opravdu doporučuji.

Ale teď už pojďme lilkovati:
Umytý lilek si podélně rozkrojíme a odebereme část dužiny z prostředka pokud nemá pěkný vzhled (já to dělám téměř vždy).
lilek

Půlky lilku si nakrájíme na větší kousky
rozkrájený lilek

a stejně tak i očištěnou papriku.
paprika

Na pánvi si rozpálíme trochu olivového oleje - ne moc, nepořádáme závody v plavání ani v potápění a vsypeme papriku.
opečená paprika

Asi po 4-5ti minutách přidáme i nakrájený lilek, který měkne rychleji než paprika a necháme lehce osmahnout cca tak kolem 6ti minut.

Nelekejte se, že lilek po vhození do pánve vysaje všechen olej, nepanikařet, nepodléhejte tlaku lilku a do pánve rozhodně nepřilévejte žádný olej.
vysáto

Mezitím co lilek saje si smícháme vodu s cukrem, balsamikem, solí a cayenským pepřem. Do pánve přisypeme rozinky, zalijeme rozmíchanou vodou s přísadami a necháme cca 9-10 minut pod pokličkou podusit.
udušeno

Po vychladnutí přendáme lilkovou záležitost do uzavíratelné nádoby a dáme proležet na dva dny do lednice aby se nám chutě pěkně prolnuly. Tuhle dobu určitě nezkracujte, prověřená a její zkrácení by zkazilo celý výsledek našeho kulinářského snažení.
v misce

Nyní se posouváme v čase v předvečer podávání kompletního chodu , případně do dne podávání, několik hodin před vrcholným okamžikem (to záleží na tom jak dlouhou dobu poskytnete masu k proležení).
Pro tuhle příležitost jsem vybrala maso kuřecí , konkrétně kuřecí prsíčka.

A co dalšího k nim budeme potřebovat?
  • sůl
  • 2 lžičky balsamikového octa aby nám chuť pěkně ladila
  • 1 lžíce medu
  • 7 lžic olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • necelá lžíce sójové omáčky
  • a 4 kuřecí prsa


suroviny

Kuřecí prsíčka si vypereme, odstraníme zbytky tuku a blanky a nakrájíme je na vzhledné kucy - z jednoho prsa uděláme cca 3 kousky, záleží na velikosti.
syrové

Kousky si lehounce osolíme, promícháme s prolisovaným česnekem a připravíme si uzavíratelnou nádobu, do které je uložíme k několikahodinovému odpočinku.
Smícháme si olivový olej , med, balsamico a sojovku, nalijeme marinádu do připravené nádoby a důkladně v ní orácháme všechny kousky masa. v uzavřené nádobě dáme maso proležet do lednice buďto přes noc nebo alespoň několik hodin před další přípravou.
naložené


A pokračujeme v krasojízdě. Nadešel den D - tedy podávíní kompletního chodu a posledním akrobatickým prvkem bude příprava rozmarýnových brambůrek, na které budeme potřebovat:
  • malé brambůrky ve slupce
  • sůl
  • vodu
  • čerstvý rozmarýn
  • olivový olej
  • špejle

suroviny

Malé brambůrky přibližně stejné velikosti zalijeme vodou, osolíme, přihodíme snítku rozmarýnu a dáme vařit, jak prosté že?
vaříme

Dobrá, aby to nebylo tak jednoduché, tak tohle je postup pro ty co koupily brambory již vyprané, ostatní si je budou muset nejdřív vydrbat.
Brambůrky uvaříme se snítkou rozmarýnu doměka - a tady opravdu nevím, veškeré mé dosavadní znalosti češtiny mi nestačí k tomu abych spaávně určila zda se píše do měka nebo doměka. Pokud si je někdo z vás jistý, která varianta je správná, nechť neváhá a poučí i nás ostatní.

Každopádně uvařené brambůrky necháme prochladnout a napícháme je jako špíz na špejle. Plech na pečení si vyložíme papírem na pečení, bramborové špízy potřeme olivovým olejem, naskládáme je na plech a hustě posypeme rozmarýnovými lístky.
před pečením


A jsme ve fázi zkompletování celého pokrmu, hladové a nových kulinárnřských zážitků lačné krky už se dožadují uspokojení svých chuťových kanálků, takže jdeme do finále.

Připravené bramborové špízy dáme do předehřáté trouby buďto na obyčejné pečení, nebo kdo má tu možnost tak pod gril a to na 200°C cca 15-20 minut. Já jsem zkombinovala půl času pečení pod grilem a půl času na horkovzduch.
upečeno


Na pánvi si rozpálíme kapku olivového oleje a vložíme naložené maso i s marinádou - postupně dle velikosti pánve. Maso lehce osmahneme, pánev přiklopíme a pár minut podusíme tak aby bylo masíčko pěkně šťavnaté, o suckou podrážku zde nikdo nestojí.


Lilkovou záležitost vyndáme z lednice, promícháme a lehce prohřejeme.

Teď už stačí jen nějaký aranžovací pokus o ladné sestavení připravených částí pokrmu na jeden talíř a můžeme hodovat.
hotovo1


A pokud je určitým pěti osobám tahle mňamózní záležitost povědomá, pak odpověď zní ano, je to jeden z chodů na kterém jsem si pochutnávali na naší Malé velké večeři, ze které je pár fotek zařazeno v galerii.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kahuda kahuda | E-mail | 7. listopadu 2016 v 21:19 | Reagovat

Ani do měka ani doměka,nýbrž doměkka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama