Salát s grilovanou zeleninkou a třešinkami mozzarelly

19. března 2010 v 18:27 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  saláty
s bagetou

 Už se nám pomalinku blíží jaro a zima se drží už jen za drápek a v takovýto čas přijde k chuti salátek v němž je teplá gilovaná zeleninka doplněna lehkou mozzarellou s polníčkem nabytým vitamíny.


potřebné ingredience:
  • mozzarella třešinky - jedno balení cca 150g
  • 1/2 lilku
  • malá cuketka
  • velká šťavnatá žlutá a červená paprika - od každé půlka
  • mango - menší středně zralé
  • ledový salát
  • polníček
  • balsamikový ocet
  • med
  • olivový olej
  • grilovací koření na zeleninu
  • voda
suroviny

Umytý lilek si podélně rozkrojíme a odebereme část dužiny z prostředka, pokud nemá pěkný vzhled (já to dělám téměř vždy).
lilek

 Lilek si nakrájíme na větší kousky a stejně tak i očištěnou papriku. Cuketu nakrájíme na kolečka - tu kupte (pokud nemáte vlastní zdroj ze zahrádky) mladou malinkou a hlavně ji neloupejte. To mango zase naopak oloupáme a okrájíme na plátky. Plech na pečení si vyložíme pečícím papírem a lehce ho potřeme olivovým olejem. Na takhle připravený plech naskládáme zeleninku s magem,
posypeme vše kořením a opět zakápneme olivovým olejem,
před pečením

a vložíme do předehřáté trouby, ideálně pod gril (ale kdo ho v toubě nemá taky se houby stane) na 200°C cca na 20 minut až bude mít zelelninka pěkně chycené kraje. Já jsem pekla asi 11 minut pod grilem a 8-9 minut na horkovzduch.
Mezitím co se nám zeleninka s mangem "griluje" si vyložíme misky listy ledového salátu a vypereme polníček.
vyložená miska

Já jsem měla to štěstí, že jsem v Tescu koupila polníček již vypraný, ale pokud peru sálát tak na následné sušení vlastním takové šikovné udělátko z Ikei - odstředivku, ale tu má asi větčina z vás. Ovšem pokud ne, tak ji vřele doporučuji zakoupit, stojí pár kaček a udělá spoustu práce. 
odstředivka

Přišel čas připravit si zálivku, takže si smícháme 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balsamikového octa, 1 vrchovatou lžičku medu, 4 lžíce vody a dobře spojíme - múžeme dát i vychladit.

Misku vyloženou salátovými listy naplníme grilovanou zeleninou s mangem,
upečeno

přisypeme kuličky mozzarelly - pokud seženete kvalitnější než já, určitě ji použijte, ta moje je taková nouzovka z Tesca,
s mozarelou

a přidáme kopu polníčku.

Mimochodem polníček čili Kozlíček polníček (Valerianella locusta) je naše domácí rostlinka, má příjemnou oříškovou chuť a je nabytý vitamíny a kyselinou listovou.

Na závěr pocákáme salát připravenou zálivkou a můžeme si pochutnávat,

s polníčkem
a komu by to nestačilo múže si k salátu zakousnout třeba dobrou bagetku.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama