Špenátový závin

25. března 2010 v 22:23 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  slané pečení a zapékání
porce2

Špenátový závin je dobrůtka, kterou určitě neurazíte při jakékoliv příležitosti, je z něj dobrá večeře, doplněk k vínu, předkrm i vděčný účastník oslav. Já osobně ho mám nejraději ve vychlazené formě se sklenkou dobrého vína nebo jako studenou večeři.

A co že to na výrobu dvou exemplářů budeme potřebovat?

  • 2 balíčky listového těsta - 2x 350g
  • balení listového špenátu - 450g
  • střední cibuli
  • 5 stroužků česneku
  • smetanu na vaření
  • 2 vejce
  • 450-500g šunky
  • 250g plátkového sýra
  • 150-200g sýra na strouhání
  • sůl
  • pepř
  • hladkou mouku na podsypávání
  • olivový olej

suroviny


Pokud jsme si nevyndali z mrazáku špenát den předem aby nám rozmrzl, tak si ho ze všeho nejdřív dáme do mikrovlnky rozmrazit. Cibuli si nakrájíme nadrobno a 2-3 stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky. Sýr si nastrouháme na hrubším struhadle, já do tohohle závinu obvykle používám madeland s goudou.

Z rozmraženého špenátu lehce vymačkáme vodu a několikrát každou kostku překrojíme abysme z něj neměli jen kouli listů. Na pánvi rozpálíme olivový olej a vsypeme pokrájenou cibulku a česnek.

Když nám cibulka pěkně zesklovatí přidáme do pánve špenát a necháme ho chvilku prohřát.

 Teď přišla vhodná chvíle pro zalití smetanou, přidáme k ní sůl (nesolte moc protože šunka i sýr jsou slané), pepř, zbylý česnek, který procpeme lisem na česnek a komu nevadí chuť muškátového květu tak ho v této fázi přidá.

zalito

Smetanu necháme lehce zredukovat (vyvařit),
zredukováno

přidáme jedno vejce a nastrouhaný sýr a mícháme dokud se nám sýr nezačne rozpouštět. Pak odstavíme pánev ze sporáku a za občasného míchání necháme prochladnout.

V této fázi si již můžeme zapnout troubu a nastavit teplotu na 200°C.

Mezitím co nám chladne připravená směs si vál lehce posypeme hladkou moukou a vyválíme si jedno balení listového těsta na tloušťku cca 2 mm. Na rozválené těsto rozložíme polovinu plátků plátků šunky, na šunku položíme polovinu plátků sýra - opět jsem použila madeland a goudu
šunka a sýr

a rozetřeme připravenou vychladlou špenátovou směs.

se špenátem

A teď si štrůdl pěkně srolujeme, přemístíme ho na plech vyložený papírem na pečení a pomázneme vajíčkem.
zamotáno

Tak a šup s ním do pece, nebo-li vložíme pomazaný závin do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme cca 15-20 minut, ale každá trouba peče jinak takže se řiďte spíš vzhledem štrůdlu - až zezlátne je čas ho z trouby vyndat.


upečeno

A mezitím co se nám první štrůdl peče si vyrobíme druhou šišku.

Jelikož záviny z listového těsta mají tu vlastnost, že po vychladnutí poněkud "spadnou", tak se toho neděste a rozhodně to nepovažujte za svůj nedostatek na poli pečení.

Čili po vychladnutí bude závin vypadat nějak takhle:
spadnutí


A teď už si jen nalijte sklenku dobrého vína nebo svolejte rodinu k večeři a popřejte si dobou chuť.
porce

 

17 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama