Tiramisu

16. března 2010 v 16:33 | Barče |  dezerty
Jelikož Tiramisu bylo prvním dezertem, který se mi po spuštění mého blogu dostal pod ruku, má tu čest odstartovat rubriku dezertů. Vzhledem k jeho věhlasu a oblíbenosti, to myslím bude start vcelku podařený. Základ receptu je převzat ze stránek mé oblíbené autorky Šárky, jejíž kuchařké umění můžete praktikovat třeba dle její kuchařky, kterou vřele doporučuji: Rande s gurmánkou v české kuchyni.

A teď už se poďme směle vrhnout do výroby italské klasiky:

Suroviny:
  • 500g mascarpone
  • 2 smetany ke šlehání
  • 1/4 litrový hrnek silného espressa
  • 5 lžic Brandy
  • moučkový cukr
  • balík cukrářských piškotů - ideálně Savoiardi (400g)
  • citrónová kůra
  • dobré holadské kakao
  • případně 1 ztužovač šlehačky


a jdeme na to, v mém případě i za zdatné asistence kocoura Fida:

Nejdříve si uvaříme velmi silné espresso - na 1/4 litrový hrnek dávám 3 vrchovaté lžíce, a necháme ho vychladnout. Formu o rozměrech cca 34x22 cm si vyložíme první vrstvou piškotů cukrovou vrstvou nahoru.


Do vychladlé kávy přidáme 5 lžic Brandy a promícháme. Nyní se chopíme čajové lžičky a začneme polévat piškoty - na piškoty Savoiardi dávám 2 lžičky na každý piškot, ale záleží čistě na vás a na tom jaké piškoty použijete, neboť každé sají a bobtnají jinak a zajisté také každý z vás má rád jinou tuhost tohoto dezertu.

A přecházíme do druhé fáze výroby. Mascarpone lehce rozmícháme s moučkovým cukrem - cca 4-5 lžic, ale řiďte se svou chutí. A ted záleží na již výše zmiňované vaší preferenci tuhosti, dle toho tedy přidáme na každou smetanu jednu vrchovatou lžičku moučkového cukru a ušleháme buď obě smetany bez ztužovače nebo jednu se ztužovačem a jednu bez. ušlehanou smetanu zlehka zamícháme do oslazeného tiramisu - a míchejte opravdu jen lehce aby vám šlehačka nespadla, to že budou v krému tužší kousky tiramisu nijak nevadí a při proležení se to stejně ztratí.


Pokud jste použili piškoty Savoiardi, tak ty se již honosí příjemným citronovým aroma a není tedy nutné přidávat citronovou kůru, pokud jste použili piškoty jiné pak do krému přistrouhněte trošku citrónové kůry (ani sušenou nic nezkazíte).
Připravený krém - o něco víc než polovinu, rozetřeme na polité piškoty a lehce uhladíme.


A teď si celé to vrstevní pěkně zopakujeme. Takže: položíme druhou vrstvu piškotů - tentokráte kolmo na tu první, polijeme kávou s Brandy, potřeme zbylou částí krému a uhladíme.

A teď už zbývá jen hustě posypat přes síto kvalitním holadským kakaem a dát alespoň přes noc lépe na jeden den do lednice uležet a vychladit.
Buon appetito!






















 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Pája Pája | Web | 29. dubna 2010 v 17:21 | Reagovat

Na tiramisu se těším. Nedávno jsem si ho dala v Café&Co a bylo skvělé (což se však o jejich horké čokoládě říct nedá). Bohužel momentálně nemůžu pár týdnů kakao, tak to necháme na léto.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama