Zapékané palačinky se špenátem a brokolicí

31. března 2010 v 18:33 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  slané pečení a zapékání

porce

Už to vypadá, že paní zima definitivně sbalila kufry a jaro se hrne do dveří. V tenhle jarní čas má spousta z nás chuť na něco zeleného, co by nám nastartovalo jarní pochody a tak je tu zelený špenát a zelená brokolice aby splnily svůj úkol.
Na zelené mámení si připravíme:

suroviny


na palačinky:                                       
  • 200g hladké mouky
  • 600 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej

náplň:
  • 240g špenátu (mraženého)
  • 150g brokolice (čerstvé)
  • střední cibule
  • 250g ricotty
  • 200g zakysané smetany
  • 30g parmezánu
  • 40g goudy
  • 7 lžiček česnekového pesta
  • 2 stroužky česneku

Bešamel:
  • 50g másla
  • 50g hladké muky
  • 500 ml mléka
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku

dotažení:
  • kousek másla
  • 170g sýra na posypání

S chutí do toho a půl je hotovo no né? Ze všeho nejdřív se pustíme do přípravy palačinek. Metličkou si ušleháme vejce, sůl a mléko, postupně přisypeme mouku, prošleháme a dáme na cca 15 minut odstát.
těsto na palačinky

Brokolici si rozebereme na růžičky, vypereme a rozkrájíme na drobné kousky.
brokolice

Z rozmraženého špenátu (až bude jeho sezóna tak určitě použijte čerstvý) si lehce vymačkáme vodu a několikrát ho překrojíme aby z něj nebyl jeden velký cucek. Cibuli si rozkrájíme nadrobno a goudu s parmezánem nastrouháme na jemném struhadle. Samozřejmě můžete použít sýr dle vaší chuti, tohle byla moje momentální volba.

Teď je čas pustit se do smažení palačinek. Na palačinky rozhodně doporučuji vyrobit si vlastní těsto a nespokojit se s kupovanou směsí z obchodu jelikož rozdíl je neporovnatelný. Palačinky z domácího těsta navíc budete smažit o polovinu kratší dobu než ty z kupované směsi.

Takže si na pánev dáme tak lžíci oleje, rozetřeme ho po pánvi a řádně rozpálíme. Do středu pánve nalijeme naběračkou těsto, všelijakými krouživými pohyby ho roztáhneme po celé pánvi
na pánvi

a osmažíme z obou stran světlé palačinky.
palačinka

Palačinky skládáme na sebe na talíř, já jsem je pro jistotu prokládala papírem na pečení, ale nutné to zřejmě není. Palačinek jsem usmažila 10 kousků.
palačinka

Po usmažení palačinek přidáme do pánve ještě kapku oleje a zesklovatíme půlku cibulky. Přidáme k ní špenát, asi 3 minutky prohřejeme a dáme do misky.
špenát

Znovu pánev lehce zakápneme olejem, zesklovatíme druhou polovinu cibulky, přidáme pokrájenou brokolici. Lehce ji osmahneme asi kolem 5ti minut a dáme do druhé misky.
restovaná brokolice

Do misky k brokolici přidáme polovinu ricotty, zakysané smetany, goudy, parmezánu a 3 lžičky česnekového pesta - místo něj můžete použít klasický česnek, viděla bych to tak na jeden velký stroužek.
Několikrát nad miskou zatočíme mlýnkem na pepř a přisypeme sůl dle chuti.

miska2
promíchaná brokolice

Směs lehce promícháme.








Do misky ke špenátu přidáme druhou polovinu ricotty, zakysané smetany, goudy, parmezánu, 2 stroužky prolisovaného česneku a 4 lžičky česnekového pesta - místo něj můžete použít klasický česnek, tady bych pesto nahradila jedním strožkem, takže pokud použijete jen česnek dáte stroužky celkem tři .
A zase nad miskou několikrát zatočíme mlýnkem na pepř a přisypeme sůl dle chuti.

miska
promíchaný špenát

Lehce vše promícháme








A můžeme se vrhnout na přípravu bešamelu. Ohřejeme si odměřené mléko, v rendlíčku rozpustíme máslo a postupně za stálého míchání přisypeme mouku. Chvilku promícháme, zasypeme špetkou muškátového oříšku, chopíme se metličky a začneme postupně přidávat teplé mléko. Mícháme a mícháme až se nám všechno spojí, pak ještě lehce osolíme a je hotovo.
bešamel

Nyní přecházíme do fáze plnění palačinek. Zapneme si troubu na 200°C a zapékací formu nebo pekáček si lehounce vymázneme máslem - moje forma měla rozměry cca 28x17 cm.

Na připravenou palačinku dáme část špenátové náplně,
nandáno

zarolujeme a vložíme do pekáčku.
smotáno

Další palačinku naplníme brokolicovou náplní a střídavě naskládáme do formy první vrstvu palačinek - některé bude třeba i přepůlit.
1. vrstva

První vrstvu palačinek zasypeme 1/3 nastrouhaného sýra (použila jsem sýr ementálského typu, ale výběr je opět na vás) a zalijeme polovinou bešamelu.
se sýrem
zalito


Na bešamel naskládáme opět střídavě druhou vrstvu palačinek, zasypeme druhou třetinou sýra a zalijeme zbytkem bešamelu.
do trouby

Nad formou lehce zatočíme pepřovým mlýnkem a šup s tím do trouby. Nakonec japonec se mi do formy vešlo palačinek 9, takže jedna zbyla k naplnění domácí marmeládou jako sladká tečka po obědě.

Palačinky zapékáme půl hodinky, pak posypeme povrch zbylou třetinou sýra a ještě je na 5 minut do trouby vrátíme.
v troubě

Vytaženou formu necháme pár minut odstát
upečeno

a pak už jen nakrájíme kusy podle toho jak se kdo cítí a můžeme se do jarního pokrmu směle zakousnout. A kdo si hlídá linii, případně kdo vypozoroval, že bešamel ještě věstí zbyteček chladného období ten ho může vynechat a palačinky zapéct jen pod sýrovou peřinkou.

porce2

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | E-mail | Web | 30. září 2015 v 15:39 | Reagovat

Mám zapékaná jídla moc ráda https://www.dommo.cz/ Koupila jsem si teď nové nádobí, tak se bude parádně vařit.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama