Žloutkové řezy

31. března 2010 v 7:24 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  zákusky a cukroví

řez

Když se jednou za čas s mou drahou polovičkou vypravíme po nedělním obědě do cukrárny, obvykle odcházíme s kouskem medovníku a žloutkovým řezem, případně s větrníkem nebo žloutkovým věnečkem. A jelikož v naší místní cukrárně kvalita pomalu klesá a ceny rychle stoupají, rozhodla jsem se vykuchtit si žloutkový řez po svém kdykoliv na něj budu mít chuť.
Na tenhle dezertík byste měli mít v zásobě:

  • 600g listového těsta
  • hladkou mouku na podsypávání
  • 2 vanilkové pudinky
  • 2 žloutky
  • 0,8 l mléka
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíce cukru krystal nebo krupice
  • 80 moučkového cukru
  • 160g změklého másla
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • rybízová marmeláda
  • 1,5 bílku
  • šťáva z necelého citrónu
  • moučkový cukr podle potřeby

suroviny

Nejprve si vezmeme vhodný hrnec s nepřilnavým dnem (my máme doma takový speciální ve kterém vaříme nedělní kakao) a nalijeme si do něj 2/3 odměřeného mléka. V mléce rozmícháme metličkou hrubou mouku, jednu lžíci cukru a 2 žloutky. Ve zbylé třetině mléka důkladně rozmícháme vanilkový pudink a přilijeme ho do hrnce.
pudink

Všechno společně za stálého míchání uvaříme na hustý pudink a dáme vychladnout. Nezapomeneme pudink během chladnutí občas promíchat aby se nám nevytvořil škraloup.
pudink2

A teď přejdeme ke hrubé práci. Na posypaném vále si rozválíme polovinu těsta podle velikosti plechu, mě vyšel vyříznutý obdélník na cca 33x31 cm.
plát

Na plech položíme pečící papír, přeneseme na něj vyválené listové těsto a to milé těsto si velmi, velmi hustě propícháme vidličkou aby se nám nenafouklo jako obrovský puchýř.
propícháno

Důkladně propíchané těsto vložíme do předehřáté trouby a upečeme při cca 190°C do lehce zlatavého nádechu.
upečeno


To samé si zopakujeme i s druhou polovinou těsta.

Když nám pudink vychladne, tak ho lehce prošleháme a v míse si ušleháme máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem. Do másla pak postupně přišleháme pudink a 2 lžíce rumu.


První plát vychladlého těsta si položíme na plech nebo tác (to záleží čistě na vás), který pak umístíme do lednice. Na plát rozetřeme všechen krém a přiklopíme ho druhým upečeným plátem. Ten druhý plát si pro změnu potřeme lehkou vrstvou rybízové marmelády. Teď si náš téměř dokončený žloutkový řez šoupneme na chvíli do lednice a připravíme si polevu.

Do misky či hrnku, jak je komu libo, si vyklepneme přibližně 1 a půl bílku. Bílek se potvůrka jeden poněkud špatně dělí na přesné poloviny, tak ho prostě z druhého vajíčka nechte trochu odkápnout do misky a nijak se tím nestresujte.
Vymačkáme si citrón a k bílku přidáme tak 1/2-2/3 šťávy a začneme zběsile míchat a postupně zahušťovat moučkovým cukrem - takových 11 lžic padne určitě a pak dál přidáváme dokud nám poleva pomalu nestéká ze lžičky.

Z lednice vyndáme připravený řez, na marmeládu rozetřeme připravenou polevu a dostáváme se do té nejkrutější fáze celé přípravy - musíme do druhého dne počkat, aby se nám žloutkový řez pěkně proležel a poleva lehce zatuhla.
polito
A pokud tohle vydržíte garantuji vám, že do cukrárny si pro žloutkový řez určitě už nikdy nepůjdete.
řez2

 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Pája Pája | Web | 29. dubna 2010 v 17:24 | Reagovat

Stačí slovo žloutkové a já začnu chytat Pavlovův reflex. Proti škraloupu na pudinku se mi osvědčila potravinová fólie natažená přes misku s chládnoucím pudinkem.

2 sladkyoblacek sladkyoblacek | E-mail | Web | 11. května 2010 v 10:33 | Reagovat

Jo, jo jsou značně návykové, to s tou fólií jsem už také někde zaslechla tak myslím, že díky tvému připomenutí bych to konečně také mohla vyzkoušet, díky

3 axolotl axolotl | 25. února 2011 v 11:33 | Reagovat

Vynikající, děkuji. :)

4 Slaneček Slaneček | Web | 1. května 2011 v 10:21 | Reagovat

Vypadá to megaluxusně. Já po uvaření posypávám povrch pudinku trochou moučkového cukru, rozpustí se a zamezí škraloupu.

5 Jakub Jakub | E-mail | 5. prosince 2012 v 18:07 | Reagovat

Jsou opravdu výborné, zkusil jsem tu fólii a funguje to :)
troufám si říct že na první pokus byly min o 40% lepší než v obchodě :))

6 Monika Monika | 12. ledna 2013 v 11:53 | Reagovat

jsou prostě EPESNÍ, pochválila mi je i letitá cukrářka.

7 DALI DALI | 27. ledna 2013 v 20:02 | Reagovat

Dnes jsem pekla koláče, příští víkend určitě zkusím žloutkové řezy, zní to opravdu lákavě.

8 Jitka Jitka | 11. února 2013 v 9:52 | Reagovat

Já ten krém dělám tak, že máslo rovnou rospustím v mléce, když ho vařím na pudink a nikdy se mi to nesrazilo. ......jinak je to peklo, jsem schopna sníst celý plech sama.... :-)

9 Lucie H. Lucie H. | E-mail | 23. července 2015 v 20:08 | Reagovat

Děkuji za recept, dělám poněkolikáté a vždy mám úspěch :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama