Beránek

3. dubna 2010 v 10:42 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  velikonoční hodování

pocukrováno2

Beránek je velikonoční klasikou ze všech nejklasičtější, leč v naší rodině hrály vždy prim mazance, nebo-li po našem bochánky a tak jsem se rozhodla to napravit a obohatit náš velikonoční stůl ještě o beránka. Jala jsem se tedy pročítat bezpočet verzí, s tím, že jsem pro tentokrát hledala inspiraci pouze v klasice a vyloučila veškeré kombinace s kakaem, jablky, jogurtem, tvarohem a podobně - na ty bude čas zase příští rok. Po dlouhém studování jsem si nakonec sepsala ingredience, které by měl můj beránek obsahovat, začala jsem kalkulovat s množstvím použitých surovin a zde je výsledek:
suroviny

  • 6 vajec
  • 220g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžíce teplé vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • troška citrónové kůry
  • lžička vanilkového aroma
  • 240g polohrubé mouky
  • máslo na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání formy

Ze všeho nejdřív si důkladně vymažeme obě části formy na beránka máslem (rozpuštěným to jde lépe, věřte mi a nedivte se, jak jsem tak zvyklá vymazávat dortové formy jen povoleným máslem chvilku mu trvalo než mi došlo, že štětcem namočeným v másle rozpuštěném to půjde lépe) a vysypeme hrubou moukou.
vymazaná forma

Už teď si můžeme zapnout troubu a nastavit teplotu na 170°C.

Oddělíme si bílky od žloutků, bílky dáme do mísy a šleháme. Když se nám začne tvořit sníh postupně přisypeme oba cukry a vyšleháme do tuha.

Teď je čas za stálého šlehání po jednom přidávat žloutky. Šlehání zastavíme a přilijeme po lžících olej, vodu, citrónovou šťávu a zasejc minutku šleháme - přísahám že teď jsem to slovo použila naposled, tedy alespoň v tomhle receptu.
A už nám zbývá jen přistrouhnout trochu citrónové kůry na provonění (případně přisypnout tu sušenou) a přes síto postupně přisypávat a opatrně zamíchávat do těsta mouku.

Těsto vlijeme do velké části formy na beránka (mělo sahat tak centimetr pod kraj formy),
nalité těsto
přiklopíme druhou částí formy a dáme péct do trouby.

Asi po 35 minutách menší formu odklopíme - pomozte si nožem a zkontrolujeme stav propečení. Pokud si nejsme jistí můžeme do nebohého beránka píchnout špejlí - když se na ní těsto nelepí a je suchá je hotovo. Já jsem pekla rovných 40 minut do růžova.
upečeno

Hotového beránka vyklopíme z formy a dáme vychladnout. Pokud by se mu ve formě líbilo a vy ho z ní ne a ne dostat, položte na chvíli na formu mokrou utěrku, pára se srazí a beránek z formy sám vyklouzne.
z formy

Po vychladnutí beránka nadchází čas slavnostního zdobení, ale toho se já neúčastním neboť mám ráda beránka v jeho surové podobě. Vy si ovšem samozřejmě nazdobte svého beránka, tak jak to máte rádi - polijte ho čokoládou, ozdobte bílkovou polevou, oživte mu oči rozinkami nebo oříšky, dejte kolem krku mašli, jak je komu libo.

Já jsem beránka jen posněžila moučkovým cukrem a bylo hotovo.

pocukrováno2


Stačí si už jen uvařit konvičku čaje nebo nalít hrnek mléka a velikonoční nálada může vklouznout do dveří.


nakrájeno
nakrájeno2

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 sladkyoblacek sladkyoblacek | 26. března 2014 v 10:27 | Reagovat

Formu jsem koupila na hrnčířských trzích v Berouně. Letos se konají 4.a 5. května tak si tam můžete udělat pěkný výlet, výrobce si bohužel nepamatuji ale určitě tam bude i letos, stánek obvykle mívá na rohu u spodní brány

2 Michal Kalfus Michal Kalfus | E-mail | Web | 27. března 2015 v 7:36 | Reagovat

Vyrobcem jsme ja s zenou, beranky a dalsi pekacky budeme opet prodavat v Beroune na jarnich remeslnych trzich. Dalsi na nasich www.hrncirstvi.cz nebo na tel.606164454

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama