Kulihrášci s trojitým překvapením

14. dubna 2010 v 16:01 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  masíčko
na talíři

Pokud máte rádi recepty z mletého masa a obyčejná sekaná nebo karbanátky už vás nudí, pak vyzkoušejte tyhle Kulihrášky. Vzhledem k použitým ingrediencím bych si i troufla tvrdit, že nejsou nijak dramaticky kalorické avšak zasytí i pořádného chlapa. Tak tedy pojďme koulet:

suroviny

  • 800g mletého masa - ½ hovězí přední + ½ vepřové plecko
  • 1 vejce
  • 1 starší rohlík
  • Velká cibule
  • sůl
  • pepř
  • čubrica
  • 2 vrchovaté lžíce strouhaného křenu
  • 3 lžíce smetany
  • 3 lžíce vody
  • 100g strouhaného sýra
  • 1 lžíce hořtice
  • 2 jarní cibulky
  • Ostravská klobása
  • nakládané okurky
  • 4 vejce vařená natvrdo

Rohlík si nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme ho smetanou a vodou a necháme nasáknout.
houska

V mezičase si nastrouháme sýr a křen, který nám řádně protáhne všechny dutiny, takže tohle jídlo je vlastně detoxikační. Jarní cibulky si nakrájíme nadrobno a velkou cibuli na silné plátky. Připravíme si pekáč do kterého ukoulené kulihrášky budeme dávat a vyložíme si ho kolečky cibule - pod každého kulihráška jedno.
cibule

Do mísy k mletému masu si přidáme hořtici, sůl, pepř a koření Čubrica, což je koření na mleté maso. Pokud ho neseženete tak se taky houby stane. Dále přidáme jedno syrové vejce, nastrouhaný křen a sýr a promícháme. Doporučuji nechat lžíci či vařečku v šuplíku a dát se do toho holýma rukama.

s hořticí
se sýrem












Nyní už zbývá jen přidat polovinu nakrájené jarní cibulky (zbytek bude na ozdobu) a namočený rohlík a rukama řádně propracovat na pěknou konzistentní směs.

promícháno

A hurá můžeme se pustit do koulení. Zapneme si troubu a nastavíme teplotu na 210°C.

Maso si rozdělíme na 7 stejných dílů. Z každého ukoulíme kouli, kterou pak rozpatláme na placku. Na tu položíme půlku vařeného vajíčka a stejně dlouhý kousek okurky a napůl přeříznuté klobásy (já jsem použila Ostravskou z Globusu, protože nám doma chutná a je celkem libová) a pečlivě zabalíme a zakoulíme.
balení

Hotového kulihráška posadíme do pekáče na kolečko cibule a tak postupujeme dokud nejsou všichni kulihrášci v pekáči a mísa je prázdná.
koule

Do pekáče přilijeme část nálevu z okurek a přidáme vodu, tak aby byly potopené jen cibule. Na každého kulihráška položíme plátek másla a šup s nimi do předehřáté trouby. Já jsem pekla cca 55 minut,
v troubě

ale určitě by stačilo o deset minut méně, pač milí kulihrášci měli dosti propečenou kůrčičku, ale každému co mu chutná.
detail

My jsme si k nim dali dobrou bramborovou kašičku, ale příloha je samozřejmě zcela ve vaší režii, takže nezbývá než popřát dobrou chuť.

na talíři3

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama