Mazance

6. dubna 2010 v 11:05 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  velikonoční hodování
pocukrováno
Nyní přichází na scénu hlavní představtelé velikonočních dobrot v naší rodině - mazance. Zde jsem rozhodně s množstvím ani surovinami nijaj kalkulovat nemusela, neboť mám již mnoho let prověřený recept po babičce. Zde je jeho tajemství na dva bochánky:


suroviny

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 200g cukru krupice
  • 100g másla
  • 110g Hery
  • lžička soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 kostky droždí (2x 42g)
  • 3 žloutky
  • rozinky kolik kdo má rád
  • rum na namočení rozinek
  • 330-350 ml mléka
  • a kdo se nebojí inovací přidá 50g čokolády na jeden bochánek

Před samotnou přípravou těsta si dáme na několik hodin namočit rozinky do rumu aby se nám pěkně nasákly a potřebné suroviny si připravíme do kuchyně aby měly pokojovou teplotu.

První se dostává ke slovu pan Kvásek, takže si v hrnku ohřejeme cca 60 ml z odměřeného mléka aby bylo vlažné a droždí rozdrobíme na talířek s lžící cukru. Chopíme se mazacího nože a droždí s cukrem utřeme do řídké kašičky.
utřené droždí

Někdo při tvorbě kvásku droždí pouze rozdrobí do méka, nicméně já ho vždy utřu ať dělám kvásek nebo jde droždí přímo do těsta pač se mi to velmi osvědčilo. Zvolte si tedy svou vlastní cestu.

Utřené droždí nalijeme do mléka rozmícháme a přidáme 2-3 lžíce mouky z odváženého množství aby vzniklo řídké těstíčko. Přiklopíme pokličkou a dáme kynout, pokud mi zrovna topí topení dám ho na prkéno na topení, nebo ho postavím na hrnec s horkou vodou a pokud je dost teplo nechám ho vyběhnout jen tak. Počítejte, že kvásek vyběhne tak za 5-20 minut záleží mimo jiné i na počasí.
kvásek

Mezitím co nám pracuje kvásek tak si v míse utřeme odvážený tuk se žloutky a oběma cukry, zde u mě opět přicházejí ke slovu elektrické metličky neboť mám pocit, že tření už jsem prováděla bezpočetněkrát, tak proč nepřenechat kus práce taky někomu jinému že?

Každopádně tuk, žlouty a cukr utřeme bo ušleháme do hladka
utřeno

ba téměř do pěny a přidáme vyběhlý kvásek. Lžičku soli promícháme s moukou, pač kdybyste ji nasypali rovnou na droždí tak to by bylo rázem po kynutí a z mazanců by byly placky. Kdykoliv když zadělávám kynuté těsto vidím před sebou babičku s varovně zdviženým prstem jak říká: "Sůl ti nikdy nesmí přijít přímo k droždí to si pamatuj!" A tak mám tuto radu stále na paměti a šířím ji dále.

Promíchanou mouku se solí tedy postupně zamícháváme do těsta a přiléváme mléko, Nakonec přimícháme zcezené rozinky
s rozinkami

a zapracujeme je do těsta. Těsto by mělo být podobné konzistence jako na vánočku či buchty, ale to si halt musíte vyzkoušet, jelikož zkušenosti sjou nepřenositelné.
smícháno

Těsto duďto necháme v jednom kuse, přikryjeme utěrkou (můžeme i posypat moukou) a dáme kynout na teplé místo (mě opět posloužily hrnce s teplou vodou) nebo ho rovnou rozdělíme na dvě části a dáme kynout každý bochánek zvlášť - tuto variantu poslední dobou preferuji.

A kdo se nebojí experimentovat přidá do jednoho těsta 50g dobré čokolády rozkrájené na malé kousky, já jsem do bochánku zapracovala 60% Lindt s hořkou náplní a moc nám chutnalo.

Teď už zbývá jen hodinku až dvě počkat, než nám mazance pěkně vykynou (někdo čeká i celou noc).
nakynuto

Zapneme si troubu na 200°C a plech na pečení vyložíme pečícím papírem, který lehce pomázneme Herou. Na vále si zpracujeme vykynutý bochánek, přemístíme ho na plech, uděláme mu pěkně křížek a pomázneme ho vajíčkem.

pomazáno
pomazáno




Tak a šup s ním do předehřáté trouby na cca půl hodinky.







Pokud vám shora začne mazanec příliš zlátnout tak ho přikryjte alobalem ať z něj nemáte škvarek.

Upečený bochánek necháme vychladnout,
upečeno

pocukrujeme
pocukrováno

a můžeme hodovat, my jsme se vrhli rovnou na ten čokoládový.
s čokoládou

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama