Nefalšované francouzské croissanty

16. dubna 2010 v 14:43 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  sladké nedělní snídaně

upečeno2


Inspirace k tomuto receptu pochází z knihy Mireille Guilianové - Francouzsky netloustnou
kniha

a tak se ani vy nemusíte bát přebytečných kil a můžete se směle do tohoto receptu pustit. Nijak se nelekejte jeho třídenní přípravy, není totiž nijak náročná, jenom vyžaduje lehké plánování podle toho, který den si chcete na těchto úchvatných croissantech pochutnat, takže dnes je ideální den začít s přípravou pokud si chcete dopřát úžasnou nedělní snídani.

Výčet surovin také není nijak dramatický:

suroviny

  • 260 ml mléka + 2 lžíce na potírání
  • 2 lžičky sušeného droždí ( použijte to na 1 kg mouky)
  • 280g hladké mouky
  • 3 lžíce hladké mouky do másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 malá lžička soli
  • 180g másla
  • 1 žloutek
  • slunečnicový olej


Den první:

Ze sušeného droždí, 65 ml mléka a 3 lžic mouky odebraných z navážených 280g uděláme kvásek a dáme na teplé místo vykynout.
kvásek

Smícháme cukr a sůl se zbylou naváženou moukou a za pomoci robůtku s hákem na těsto (kdo ho nemá čeká ho holt tvrdá ruční práce) zaděláme z kvásku a zbylého mléka s postupným přisypáváním moučné směsi těsto, které se alespoň tváří, že se nelepí na stěny. Bude vám to trvat kolem deseti minut.
1.těsto

V původním receptu je 250g mouky, leč francouzsky mají zřejmě mouku jinou, protože pokud dáte 250g tak za živého boha neuděláte těsto, které se nelepí na stěny, takže klidně dejte 280g a můžete pak ještě lžíci přidat.
Těsto přendáme pomocí naolejované stěrky do olejem vymazané mísy a několikrát ho v ní protočíme aby se pěkně naolejovalo ze všech stran.
s olejem

Přikryjeme mísu potravinovou fólií a uložíme těsto do lednice k odpočinku.


Den druhý - ráno

Velmi vás potěší pohled do lednice na pěkně vykynuté těsto a nemotivuje vás k dalšímu postupu.
Změklé máslo smícháme se třemi lžícemi mouky, směs přendáme do igelitového sáčku, nebo dáme mezi potravinové fólie a vyválíme čtverec. Válejte opatrně pokud nechcete mít další třídenní maratón v uklízení. Čtverec dáme do lednice a budeme se věnovat těstu. Vyndáme ho z lednice a vyválíme z něj při podsypávání moukou obdélník. Obdélník si umístíme na válu kratší stranou k sobě a do horní části položíme čtverec másla.
s máslem

Těsto pak složíme jako dopis na třetiny směrem od sebe nahoru.
složeno

Otočíme ho proti směru hodinových ručiček a znovu vyválíme obdélník a neuculujte se neboť i naše babičky používaly všelijaké postupy, které se nesměly změnit.
Těsto opět složíme, dáme ho na prkýnko,
na prkně

zabalíme do fólie a necháme zase kynout v lednici kolem šesti hodin. Já jsem pro jistotu těsto vyválela ještě jednou a pak ho teprve dala do lednice. Těsto na prkénku obalte fólií volně aby mělo místo na kynutí.

Den druhý - odpoledne

Těsto vyndáme z lednice z lednice opět rozválíme na obdélník, složíme směrem od sebe na třetiny, otočíme proti směru hodinových ručiček a opět vyválíme a složíme a necháme zase přikryté odpočívat v lednici do druhého dne. Myslím, že jsem se opět do toho válení nějak zabrala a absolvovala ho vícekrát.


Den třetí

Konečně nastal den kdy si croissanty upečeme. Asi 1,5 hodiny před pečením si vyndáme těsto z lednice. Rozválíme ho na čtverec zhruba 40 x 40 cm a tento čtverec si ještě rozřízneme na další 4 čtverce a zde nastává další rozkol s knihou neboť my si každý čtverec rozřízneme na dva trojúhelníky oproti doporučovaným třem - ani s použitím veškeré své fantazie mě totiž nenapadá jak toho dosáhnout.
rozkrájeno

Od širokého strany směrem ke špičce smotáme croissanty a nebudeme je nijak ohýbat ani cpát rohy dovnitř. Croissanty pomažeme žloutkem smíchaným se dvěmi lžícemi mléka a necháme je 45 minut kynout při pokojové teplotě.
na plechu

Troubu si předehřejeme na 200°C a croissanty v ní pečeme 20 minut pěkně dozlatova.
upečeno

Tenhle recept opravdu není nijak složitý a co je nejdůležitější i když se dopustíte nějakých chyb, třeba otáčení těsta, počet rozvalování doby kynutí a podobně stejně upečete výborné francouzské croissanty.
hotovo

Tak se do toho směle pustťe a už přemýšlejte jakou přehlídku marmelád doplněných máslem a třeba nutelou postavíte na stůl k namazání na tuhle skvělou nedělní snídani. A budete je zapíjet mlékem, čajem, kávou či kakaem?


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pája Pája | Web | 29. dubna 2010 v 17:39 | Reagovat

My zapíjeli před nějakou dobou kakaem a byly výborné. Nedávno mě sestřička potěšila, když řekla v obchodě zničehonic, že jí strašně chutnaly moje croissanty. Tak jí je někdy udělám =)

2 sladkyoblacek sladkyoblacek | E-mail | Web | 11. května 2010 v 10:36 | Reagovat

Jo jsou vážně skvělé, hrozí u nich vážné nebezpečí přežrání :-)

3 boodles boodles | Web | 17. června 2015 v 19:21 | Reagovat

Ничо tak :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama