Pomerančový dort

21. dubna 2010 v 21:40 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  dezerty

hotovo

Po pročítání blogu Gurmánky a Vilemíny jsem podlehla dojmu, že se rozšířilo jakési šílenství Anuše Kejřové a její Zlaté úsponé kuchařky, avšak šílenství velmi příjemné a tak jsem i já podlehla a rozhodla se tuto úspornou kuchařku zakoupit.
kniha

Receptů je v ní opravdu hodně leč mě padl okamžitě do oka recept na Pomerančový dort.
recept

Po zběžném pročtení receptu jsem zjistila, že na ozdobu pomerančovým květem s černým kořenem nemám jednak buňky (nějak jsem nebyla schopná si tu ozdobu představit) a jednak suroviny (nebyla jsem si jistá zda v běžném supermarketu seženu černý kořen) a proto jsem se rozhodla ozdobit ho glazovanými pomeranči. A nyní vás zvu ke shlédnutí mého zápasu s tímto receptem, začněme výčtem surovin:

suroviny

korpus:
  • 6 vajec
  • 120g moučkového cukru
  • 130g polohrubé mouky
  • 40g másla
  • nastrouhaná kůra z půlky pomeranče

náplň:
  • 70g cukru krupice
  • kůra z pomeranče
  • 12 lžic smetany
  • 2 žloutky
  • 70g másla
  • 1 lžíce pomerančové šťávy

  • malá sklenička meruňkového džemu
  • 2-2,5 menší pomeranče

poleva:
  • 1 bílek
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • šťáva z ½ citrónu
  • 140g moučkového cukru

Poté co mi kocour Fido překontroloval čerstvost vajec jsem se mohla směle pustit do souboje. Hned v úvodu Anuše podotýká, že je třeba dvou lidí k výrobě těsta, jelikož jeden musí třít žloutky a druhý šlehat bílky, já jsem se však rozhodla že vše zvládnu sama a tak jsem začala s těmi žloutky.
Do misky jsem dala 6 žloutků a 20g cukru a s pomocí metličkového šlehače zpracovávala kolem šesti minut na pěnový krém.
žloutková pěna

Pak jsem v druhé míse ušlehala sníh ze 6ti bílků do kterého jsem pomalu zašlehala 100g cukru. Na sníh jsem nalila žloutkovou pěnu (kupodivu ležela pěkně na povrchu a nepropadla se) a lehce zamíchala. Pak přišel čas přistrouhnout kůru z půlky pomeranče,
těsto

přilít 40g rozpuštěného másla (na které jsem zapomněla) a lehce zamíchat 130g mouky. Anuše píše mouku krupičkovou což jsem si pro sebe přeložila jako polohrubou. Při výrobě dortu je dobré mouku do těsta vždy prosít přes síto aby byla pěkně provzdušněná a korpus nebyl uplácnutý.

Takhle připravené těsto jsem přemístila do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm a dala do trouby vyhřáté na 180°C (což jsem pochopila dle receptu jako péci zvolna), ale oproti receptu jsem měla pečeno již za 17 minut.
korpus

Korpus chladl a já jsem se vrhla na přípravu glazovaných pomerančů. V kastrůlku jsem rozmíchala 300ml vody a zhruba 220g cukru krupice a přidala jsem jeden menší omytý pomeranč nakrájený na tenké plátky.
pomeranče

Vše jsem dala na plotnu a mírně vařila 17 minut. Pak jsem plátky pomeranče dala na talíř prochladnout,
glazováno

a pustila jsem se do přípravy pomerančové polevy.

V hrnku jsem rozmíchala 12 lžic smetany , 2 žloutky, nastrouhanou kůru z malého pomeranče a 50g cukru krupice a vařila na plotně do lehkého zhoustnutí.
uvařený krém

Směs jsem nechala za občasného promíchání prochladnout a mezitím jsem lehce prošlehala 70g másla a 20g cukru (myslím že tady jsem použila moučkový) jen tak aby se cukr s máslem spojil. Pak jsem přidala vlažnou uvařenou směs a krátce šleháním spojila na krém. 
hotový krém

Krém jsem dala do lednice aby trochu ztuhl a vrhla jsem se na přípravu pomerančové polevy.
Do misky jsem dala 1 bílek, šťávu z jednoho pomeranče a půlky citrónu, 140g moučkového cukru a pomocí metliček jsem "třela" přes čtvrt hodiny. Z polevy byla poměrně řídká pěna, která navíc druhý den ještě víc zpěnovatěla a tak si myslím, že se zde Anuši vloudila drobná chybička a cukru mělo být určitě alespoň o 100g více, neboť když jsem pročítala v knize ostatní recepty na polevy, bylo v nich na menší množství tekutiny než v tomto receptu mnohem více cukru.

Nicméně jsem statečně pokračovala v postupu dále.
Prochladlý korpus jsem rozřízla a jednu polovinu pomazala téměř celou skleničkou meruňkového džemu.
s marmeládou

Druhou polovinu jsem namazala připraveným krémem a rozvrstvila na něj oloupané a nakrájené pomeranče.
s pomeranči

Obě poloviny jsem spojila, polila polevou a ozdobila plátky glazovaného pomeranče.
hotovo2

A teď počítejte se mnou kolika prohřešků jsem se vůči Anušinu receptu dopustila :

  1. Korpus jsem připravovala sama a ušlehala, místo utřela jsem nejdřív žloutky a pak bílky,
  2. při přípravě korpusu jsem do něj zapomněla dát rozehřáté máslo, toho jsem si všimla jak stojí osamoceně v kastrůlku na sporáku až když byl korpus v troubě,
  3. nepoužila jsem kostkový cukr, který jsem měla dle receptu otřít na pomeranči a následně roztlouct v hmoždíři, ale cukr krupicový a kůru z pomeranče jsem drze nastrouhala na struhadle,
  4. korpus jsem pekla jen 17 minut oproti uváděné půl hodince, ale to bylo možná tím, že v něm chybělo máslo,
  5. do smetany jsem pro jistotu dala ještě 1 lžičku polohrubé mouky, protože jsem bála, že mi to nezhoustne,
  6. uvařený krém jsem do utřeného másla nalila najednou a ne po troškách a prošlehala
  7. a nakonec jsem nebyla schopná vyrobit popisovanou ozdobu, čili pomerančový květ a dort jsem ozdobila plátky glazovaného pomeranče.

kousek

A představte si, že i přes všechny tyto poklesky byl Pomerančový dort naprosto úžasný a luxusní chuťový zážitek. Tak se do něj i vy směle a bez obav pusťte. A pokud by vás zajímaly další vyzkoušené recepty z této kuchařky podívejte se na stránky Gurmánky Šárky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama