Velikonoční nádivka

11. dubna 2010 v 21:19 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  velikonoční hodování

kus

Pro tykdož nemají v plánu vydávat se každé Velikonoce vyzbrojeni rukavicemi, nebo nedej bože bez nich na výpravu za mladými kopřivami je zde náš rodinný recept na Velikonoční nádivku. Tento recetp je opět grandiózně jednoduchý a prostý podobně jako ten na bramborový salát a stejně tak množství výsledného veledíla je poněkud větší, tedy abych byla přesná jeden velký pekáč a jeden malý. A co že to tedy budeme potřebovat?


suroviny

  • 1,8 kg uzené krkovice
  • 2 kg vepřového boku
  • 5 pórků
  • 16 vajec
  • 800g strouhanky
  • 4 naběračky vývaru z uzené krkovice
  • 7 naběraček vývaru z bůčku
  • sůl
  • pepř

Řílá se, že v jednoduchosti je krása a u této nádivky to platí dvojnásob. I když výčet surovin není nijak ohromující výsledný pokrm rozhodně za ochutnání stojí. Ale dosti bylo planých řečí, pojďme začít s vařením.

Pokud máme krkovici v celku rozdělíme ji na cca 4 kusy, dáme do hrnce, zalijeme vodou a šup s ní na plotnu a uvaříme ji téměř do měka. Stejný postup aplikujeme i na vepřový bok jen u něj navíc ještě vodu osolíme. V průběhu vaření vývary ochutnáme a případně dosolíme. Obzvláště si dejte pozor na krkovici, protože někdy bývá již slaná a někdy zase pro změnu vůbec ne.  Téměř měké maso vyndáme z vývaru a necháme vychladnout.

Mezitím si nakrájíme očištěný pórek velmi na drobno.
pórek

Vychladlé maso nakrájíme také nadrobno.
maso

Uvedený poměr uzeného a bůčku není nijak striktní stejně tak jako jejich druh, záleží jak se vám dostanou pod ruku. Dříve jsme kupříkladu kupovali vepřové ramínko, ale to kvalitní se postupem času nějak vytratilo takže opravdu záleží na vás co použijete, jen to maso nesmí být úplně libové aby nádivce dodalo správnou chuť o kterou se postará právě tuk. Pokud budete mít na bůčku kůži tak tu po uvaření odstraňtě ale tuk ponechejte.

A teď už se dostáváme k samotné přípravě nádivky. Do mísy vysypeme všechnu strouhanku, v mém případě byla ta mísa opravdu obří. Do strouhanky vyklepneme žloutky, bílky dáme do lednice, přidáme sůl a pepř a zalijeme většinou odměřeného vývaru.
s vajíčkem

Naběračka kterou jsem použila měla cca 135 ml. Základ promícháme, přidáme maso a opět promícháme.
s masem

Nyní přidáme jemně nakrájený pórek a podle hustoty zbylý vývar. Opět důkladně promícháme - v mém případě bylo lepší to množství hmoty prohníst rukama než se mořit s vařečkou.
s pórkem

A blížíme se do finále, zapneme si troubu a nastavíme teplotu na 200°C. Bílky ušleháme pořádně do tuha a zlehka je zapracujeme do nádivky.
bílky

Připravenou nádivku dáme do pekáče (ten nemusíme ničím vymazávat, o to se nám totiž postará tuk z masa), povrch uhladíme
pekáč

a vložíme nádivku do předehřáté trouby, kde ji necháme pracovat cca 55 minut. Po vytažení z trouby necháme nádivku pár minut odpočinout než ji budeme krájet.
upečeno

Teplá chutná výborně třeba s bramborovým salátem,
talíř

nebo pro ty co mají pocit, že zkusí jestě něco zachránit na linii třeba s bramborem. Já ji mám však nejraději druhý den, vychlazenou když pěkně zpevní. Každopádně všem přeji dobrou chuť.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Miška*Leto₪ ø lll ·o. Miška*Leto₪ ø lll ·o. | E-mail | Web | 11. dubna 2010 v 21:20 | Reagovat

To vypadá velice dobře :)

2 sladkyoblacek sladkyoblacek | E-mail | 13. dubna 2010 v 13:59 | Reagovat

Moc děkuji za pozitivní ohlas

3 unique summer dresses unique summer dresses | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 6:24 | Reagovat

I miss my Porsche so much. I had to sell it after I lost 75% of my income
http://www.isdress.org

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama