Velikonoční perníčky

1. dubna 2010 v 18:50 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  velikonoční hodování
hotovo2

Blíží se nám Velikonoce a tak je čas aby na náš stůl přilétla první vlaštovka v podobě velikonoční dobroty. I když výrobu letošních velikonočních perníčků provázely drobné komplikace, dílo se nakonec celkem podařilo a perníčky jsou na světě.
Tak si na ně připravíme:

suroviny


Na těsto:
·        70g moučkového cukru
·        1 menší vejce
·        3 lžíce mléka
·        10g másla
·        10g hery
·        1 lžíce medu
·        1 lžička jedlé sody
·        230g hladké mouky
·        mouka na podsypávání

Na krém:
·        150g zkaramelizovaného salka (odpovídá 2 tubičkám pikniku)
·        70g másla
·        1 lžička rumu
·        1 lžíce sušeného mléka

Na dotažení:
·        marmeláda
·        ½ čokolády na vaření
·        ztužený tuk
·        necelý jeden bílek
·        necelá lžíce citrónové šťávy
·        cca 5,5 vrchovatých lžic moučkového cukru


Piknik, si uvaříme den předem ve vodě 1 hodinu (plechovku salka 2 hodiny) aby nám vznikl karamel. Já jsem použila celou plechovku salka, neboť když jsem vařila večer před pečením perníčků pikniky, tak jsem na ně jaksi pozapomněla a výsledkem byl zničený hrnec a příšerný puch spáleniny, který zamořil na 4 dny celý náš dům. Naštěstí se však v mé spižírně nacházelo ještě ono salko, takže výroba perníčků byla i přes veškeré protesty celé rodiny zachráněna. A ještě jedna rada na závěr: svařené salko či piknik rozhodně neotevírejte hned, ale nechte je vychladnout.

V misce ve vodní lázni rozehřejeme cukr, vejce, med, mléko a máslo, přidáme lžičku jedlé sody a vyšleháme do pěny. Jelikož nejsem zrovna rekordmanem v disciplíně vlastnoručního šlehání, vypomohla jsem si ručním šlehačem.
ušleháno

Sundáme misku ze sporáku a za stálého míchání přisypeme a přimícháme mouku. Vzniklé těsto bude trochu řidší a bude se vám lepit na ruce, tak ho nechte tak a šoupněte ho na ½ hodinky do lednice odpočinout.
těsto

Zapneme si troubu a nastavíme si teplotu na 160°C.

Odpočinuté těsto vyválíme na posypaném vále na tloušťku cca 1 - 2 mm (hodně nabyde) a vykrájíme si podle nálady a výběru vlastních vykrajovátek různé tvary velikonočních perníčků.

vykrájeno2
vykrájeno



A pozor přátelé pokud totiž budete vykrajovat i jiné tvary než jen vajíčka, tak si je vykrájejte zrcadlově aby se pak správně slepily.






Vykrájené perníčky naskládáme na plech s pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě do světlounka.
upečeno

Z tohohle množství těsta jsem upekla necelé tři plechy.

Když nám perníčky vychladnou, máme dvě možnosti. Buďto polijeme vrchní půlku perníčků čokoládou,necháme zatuhnout,

polito
s marmeládou


pomažeme spodní půlku perníčků marmeládou








a politou půlku pomazanou krémem a druhou s marmeládou slepíme k sobě.
slepeno


Nebo pomažeme jednu půlku vajíčka (nebo kuřátka, slepičky či zajíčka) marmeládou a druhou půlku připraveným krémem. Já jsem použila naši domácí rybízovou marmeládu, kterou používám téměř na všechno, ale vy si perníčky pomažte tou, která chutná právě vám. Perníčky slepíme k sobě a horní půlku a třeba i boky slepených perníčků polijeme čokoládou.

Já na tyhle drobné záležitosti typu perníčků a cukroví většinou používám štětec, kterým čokoládu nanáším. Čokoládu rozpouštím ve vodní lázni a přidávám k ní ztužený tuk a to v poměru čokoláda : tuk cca 4:1 - 3:1.

Takhle připravená vajíčka necháme jeden den v chladu proležet.


Druhý den si umícháme z bílku, citrónové šťávy a moučkového cukru polevu na zdobení a popustíme uzdu vlastní fantazii.
ozdobeno

Ta moje uzda se poněkud utrhla, ale je to mimo jiné i tím, že jsem se samozdřejmě vykašlala na posátí cukru a poté, co jsem ucpanou zdobící špičku propichovla jehlou snad posté mi došla trpělivost a polevu jsem přendala do obyčejného sáčku a ustřihla mu pěkně humpolácky růžek, takže se zdobicí pramínek zhruba zdesetinásobil. No co, hlavně že byl klid.

Moučkový cukr doporučuji řádně prosít nebo použít tenhle extra jemný:
cukr

Tak se při zdobení držte a hlavně neztrácejte nervy jako já, když se vám začne ucpávat zdobící špička, abyste taky neměli dům plný lehkých ženštin a zadních částí těla a připravte si k ruce jehlu.


Poleva nám na ozdobeném perníčku velmi rychle zaschne a pak už můžeme na velikonoční stůl předložit tuhle první velikonoční vlaštovku.
hotovo


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama