České koláče

27. května 2010 v 21:27 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  sladké nedělní snídaně

mísa

Co už může být klasičtějšího v české kuchyni než poctivé české koláče všech rozměrů o frgálech ani nemluvě, to je výborná kapitola sama pro sebe. Někdo by třeba dal přednost buchtám či bábovce, no já se tomu rozhodně nebráním ráda mám oboje, ale pro tentokrát padl los na koláče standardních rozměrů akorát do dlaně.

suroviny na nádivky

maková nádivka
  • 150g mletého máku
  • ½ vanilkového cukru
  • 1 lžíce povidel
  • 1 lžíce rumu
  • krupicový cukr podle chuti
  • 150 ml mléka

ořechová nádivka:
  • 130g mletých ořechů
  • 200ml mléka
  • 100g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 75g umletých piškotů
  • kapka rumu

tvarohová nádivka
  • 2 měkké tvarohy v alobalu 2x 250g
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • pár kapek vanilkového aroma
  • cukr podle chuti
  • 3 lžíce vanilkového pudinku

povidla švestková
  • 440 g povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 35g nastrouhaného perníku

povidla jablková + špetka skořice

žmolenka
  • 100g hladké mouky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 50g změklého másla

Nejdříve se vrhneme na koláčové náplně, já si většinou alespoň některé připravuji večer předem, a začneme třeba mákem. Mák vsypeme do kastrůlku a promícháme s oběma cukry, povidly a rumem a zalijeme odměřeným množstvím horkého mléka. Mák s mlékem ještě chvilku povaříme (minutku) a pak odstavíme z plotny a necháme mák za občasného promíchnutí vychladnout.

maková

Na ořechovou nádivku smícháme v misce sypké suroviny, zalijeme je vlažným mlékem, promícháme a necháme odstát, ze začátku se vám možná bude zdát náplň řidká, ale po chvíli zhoustne akorát na konzistenci vhodnou k plnění koláčů. 
ořechová

V další misce si rozmícháme tvarohy s cukry a pudinkem a přimícháme k nim vejce a aroma. 
tvarohová

Švestková povidla můžeme použít i samotná, ale pokud máte kupovaná tak ta obvykle při pečení začnou nepřiměřeně téct, zvláště pokud je chcete vylepšit rumem, takže je potřeba je trochu zahustit strouhaným perníkem. 
povidla

Co se týká jablečných povidel, tak ty já už mám připravená doma ve špajzu, takže jen otevřu skleničku a přidám skořici.
jabka

Ale pokud je doma nemáte, tak se chopte škrabky a struhadla, jablíčka oloupejte, nastrouhejte na struhadle na plátky, lehce vyždímejte šťávu a rozvařte s cukrem a skořicí (nutno hlídat a míchat aby se vám nepřipálila), pak nechte vychladnout a je to. Další variantou by bylo dát rovnou na plátky nastrouhaná, vyždímaná jablíčka smíchaná s cukrem a skořicí.

No a na drobenku si smícháme mouku s cukrem, přidáme na kousky nakájené máslo a drobíme a drobíme mezi prsty až máme drobenku. Množství je orientační řiďte se sladkostí  drobenky a drobivostí. 
žmolenka

těsto:                                                               
suroviny
  • 300g polohrubé mouky
  • 700g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 60 g droždí
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 6 lžic oleje
  • o něco více než ½ litru mléka
  • 3 žloutky
  • lžička soli
  • citrónová kůra
  • vanilka
  • vajíčko na pomazání
  • sádlo na pomazání

A teď můžeme přejít k výrobě těsta. Ze všeho nejdřív si vyrobíme kvásek. V hrnku si ohřejeme cca 60-100 ml z odměřeného mléka aby bylo vlažné a droždí rozdrobíme na talířek s lžící cukru. Chopíme se mazacího nože a droždí s cukrem utřeme do řídké kašičky.
Někdo při tvorbě kvásku droždí pouze rozdrobí do mléka, nicméně já ho vždy utřu ať dělám kvásek nebo jde droždí přímo do těsta pač se mi to velmi osvědčilo. Zvolte si tedy svou vlastní cestu.

Utřené droždí nalijeme do mléka rozmícháme a přidáme asi 3 lžíce mouky z odváženého množství aby vzniklo řídké těstíčko. Přiklopíme pokličkou a dáme na teplé místo kynout, třeba na hrnec s horkou vodou a pokud je dost teplo nechám ho vyběhnout jen tak. Počítejte, že kvásek vyběhne tak za 5-20 minut záleží mimo jiné i na počasí. 
kvásek

Do mísy nasypeme přes síto mouku, utvoříme dolíček, vyklepneme do něj žloutky, rozmícháme a přidáváme vykynutý kvásek. Pak přidáme zbytek vlažného mléka, cukr, rozpuštěné máslo, olej, citrónovou kůru, vanilku ( použila jsem aroma) a sůl.
V míse si vypracujeme vláčné těsto, které se relativně nelepí na stěny mísy,
těsto

přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.


Část vykynutého těsta (trvá to zhruba kolem hodiny, ale může to být 45 minut nebo i dvě hodiny) vyklopíme na vál, rozválíme na necelý centimetr silnou placku a skleničkou vykrajujeme kolečka. Ta přemístíme na vymazaný plech a dnem menší skleničky vytlačíme okraje koláčku, které potřeme rozšlehaným vajíčkem.
rozplácnuto

Já jsem původně měla ideu, že budu koláčky dávat na plech vyložený namazaným papírem na pečení abych pak neměla tolik práce s mytím plechů, ale nějak mě rozčilovalo to mazání papíru, zakže jsem nakonec stejně skončila u klasicky vymazaných plechů.


připravené koláče2
připravené koláčeKoláčky naplníme
dle fantazie připravenými nádivkami, přisypneme žmolenku, případně přidáme rozinky namočené v rumu, plátky mandlí... 







a dáme péct do vyhřáté trouby cca na 190°C až nám začnou zlátnout okraje.
upečeno

Okraje horkých koláčů hned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným sádlem, aby nám koláče vydržely dlouho vláčné.
upečeno2

Vychladlé kláče můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem a pustit se s chutí do plné mísy a pokud si vzpomenete, že k nim chcete něco pít tak u nás je to obvykle mléko.

Zbylé koláče naskládáme nejlépe do kameninového nebo litinového kastrolu, přiklopíme a uložíme do chladné spíže. Vydrží tak čerstvé několik dní, ale většinou to není potřeba, jelikož u nás velmi rychle padnou za vlast.

mísa2

A pokud byste chtěli ještě jinou variantu těhle koláčů, udělejte si koláče tzv. "dvojctihodné". Vykrojené kolečko naplníte jedním druhem náplně a uzavřete jako buchtu. Dáte ho spojem dolů na vymazaný plech, uprostřed mu vmáčknete důlek a dáte druhou náplň. Jsou taky moc skvělé a vláčné.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Toňýck Toňýck | E-mail | Web | 6. února 2012 v 14:05 | Reagovat

máte pěkný blog

2 Thomasson Thomasson | E-mail | Web | 6. března 2012 v 21:50 | Reagovat

Heej tak to je libovýý

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama