Indiánky

17. května 2010 v 20:00 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  zákusky a cukroví


Hurá hurá do našeho cukrárenského speciálu se tlačí další číslo a tentokráte jsou těmi vyvolenými Indiánky. Slaďounká růžová pěna, natočená na piškotu (čili bufleru) politá čokoládou. Už se vám sbíhají sliny? Tak se do nich pojďme pustit:

na buflery:                                                                suroviny na buflery
83g hladké mouky
  • 60g cukru krystal
  • 33g vanilkového pudinkového prášku
  • 157g bílků (cca 5 vajec)
  • 73g žloutků
  • 20 ml vody
           








na pěnu:                                                             
suroviny pěna
  • 160g cukru krupice
  • 8 lžic vody
  • 80g moučkového cukru
  • 2,5-3 lžíce rybízové marmelády

na dokončení:
  • hořká čokoláda - klidně ta na vaření
  • ztužený tuk k naředění čokolády




Nejprve se pustíme do pečení buflerů (nebo-li piškotů) pod pěnu. Zapneme si troubu a nastavíme teplotu na 180°C.

V jedné míse ušleháme bílky s částí cukru a pudinkem, bude to trvat o trošinku déle, ale dílo se podaří.
ušleháno

Žloutky šleháme se zbytkem cukru a postupně přiléváme vodu až vše ušleháme do pěny. Do žloutkové pěny přidáme nejdříve 2 lžíce ušlehaných bílků, abychom pěnu zlehčili, a pak opatrně vmícháme zbytek sněhu. Nakonec přidáme přes síto mouku a zlehka ji obracením zapracujeme do hmoty.
připravené těsto

Připravené těstíčko si dáme do sáčku a na plechu vyloženém pečícím papírem se pokusíme stvořit kolečka,
nastříkané buflery

která dáme péct do předehřáté trouby do zrůžovění cca 10-15 minut.
upečené buflery

A můžeme se vrhnout do přípravy pěny. Krupicový cukr dáme do kastrůlku, přidáme k němu 6 lžic studené vody a mícháme do rozpuštění, pak přivedeme rozvar pomalu k varu a vaříme na velmi mírném ohni do doby až je svařený na nit. To znamená, že si dáte na prst kapku rozvaru, spojíte dva prsty k sobě a když je rozevřete rozvar se vám mezi nimi táhne jako nit, trvá to kolem 20-30 minut.

Mezitím co se nám vaří rozvar si ušleháme z bílků, moučkového cukru a rozmíchané marmelády pevný sníh.
ušlehané bílky

Pokud máte marmeládu tuhou tak si ji lžící nejdřív pořádně rozmíchejte do hladka. Svařený rozvar hned vlijeme do sněhu a šleháme do tuha dokud nám sníh nevychladne - kolem 8mi minut za předpokladu použití elektrického šlehače, ruční šlehání vzhledem k možnému ušlehání se k smrti nedoporučuji.
hotová pěna

Připravenou pěnu dáme do sáčku s větší hladkou zdobící špičkou - velikost si zvolte podle toho jak velké chcete indiánky mít, a natočíme na piškoty tvar indiánků.
nastříkáno

Takhle připravené indiánky dáme na několik hodin ztuhnout do lednice - cca 3 hodiny by měly stačit.
Mě z uvedeného množství surovin vzniklo 27 indiánků, přičemž buflerů bylo o něco více, takže putovaly na mrazák a tam čekají na své použití, alespoň budu mít při tvorbě další várky indiánků ulehčenou práci.

Když se nám indiánci v lednici řádně prochladili rozpustíme si ve vodní lázni čokoládu hodně naředěnou 100% tukem myslím, že jsem ředila tak 1:1 aby byla čokoláda opravdu hodně tekutá.
Rozpuštěnou čokoládu si dáme do hrnku, indiánky uchopíme za buflery a pěkně je do čokolády "hlavou dolů" namáčíme. Přebytečnou čokoládu necháme odtéct a indiánky pokládáme na pečící papír. A nebojte se vlka nic, indiánci vám do čokolády nesjedou.
polito

Teď už stačí jen nechat čokoládu v chladu ztuhnout , což je otázka chviličky a můžeme se nechat unášet na sladké pěnové vlně.

indiánek2
Ještě jeden tip na závěr: Kdyby byla pro vás tahle pěna příliš hutná, můžete místo moučkového cukru dát jen opět krupici.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 PRINCEZNA PRINCEZNA | Web | 17. května 2010 v 20:07 | Reagovat

mňam úplně na ně mám chuť...škoda že dežim dietu :D

2 happystrawberry happystrawberry | Web | 17. května 2010 v 20:09 | Reagovat

Milůuju indiánky :P
Možná někdy zkusim

3 Pája Pája | Web | 26. května 2010 v 13:21 | Reagovat

Takhle návod jak udělat špičky bez speciálního nástavce by nebyl? I když já s nimi mám spor, neboť se mi trysky velice rády ucpávají.

4 sladkyoblacek sladkyoblacek | E-mail | Web | 27. května 2010 v 21:36 | Reagovat

Ahoj Pájo, pokud neáš špičky, nebo je nechceš použít pak určitě stačí látkový či pevný igelitový sáček(ne mikrotenový, ten je moc slabý)a špičky uděláš stejně :-)

5 Táňa Táňa | E-mail | 12. ledna 2012 v 17:33 | Reagovat

Ráda bych věděla, kolik bílku třeba na ten sníh, není to v receptu uvedeno. Díky za odpověď.

6 Romana Romana | 7. dubna 2012 v 8:23 | Reagovat

Taky bych ráda věděla, kolik bílkú potřebuju na sníh.

7 gita54 gita54 | E-mail | 11. listopadu 2012 v 14:34 | Reagovat

tak kolik tech bilku na ten snih?

8 Martina Martina | 16. března 2013 v 19:24 | Reagovat

Pěnu jsem dělala  ze 7 bílků

9 Martina Martina | 16. března 2013 v 20:56 | Reagovat

Rada č.1 - použijte opravdu kvalitní tuk jinak poleva není moc dobrá, lepší se mi zdá ředit čokoládu 2 díly čokolády 1 díl tuku

Rada č.2 nastříkané bílky na piškotu stačí nechat půl hodiny v lednici a už to v klidu lze namáčet do čokolády a nesjíždí to

Rada č. 3, uvedené množství piškotů je tak na dvě množství pěny

Jinak jsou výborné!

10 Eva Eva | E-mail | 5. července 2013 v 21:19 | Reagovat

Proč tam všichni serete marmeládu? Já jsem cukrářka a ta marmeláda tam je hrozná ten bílkoví krém mám být krásně bílí a ne takhle hnědý.

11 Mika Mika | 14. srpna 2013 v 8:26 | Reagovat

Mila cukrarko, co by jste nam tedy poradila, aby pena mela ovocnou prichut?

12 ivet ivet | 18. prosince 2013 v 13:26 | Reagovat

Milá Evo cukrářko, jste jen sprostá a patrně jste ve škole na češtině moc nedávala pozor, přesto - a proto - si neodpustím poznámku, že tohle je recept na pěnu od paní Barče a není proto nutné, aby byla podle VAŠICH představ.. Jinak paní Barče děkuji, popis a fotky jsou úžasné, jdu na to také! Hezké vánoce všem!

13 HANA HANA | 18. ledna 2014 v 18:53 | Reagovat

JSOU VÝBORNÉ JÁ JE DĚLÁM Z JAHODOVÉHO VITACITU A JSOU VÝBORNÉ

14 HANA HANA | 18. ledna 2014 v 18:58 | Reagovat

NEJSEM CUKRÁŘKA JAKO PODKLAD MÁM OBYČEJNÉ DĚTSKÉ PIŠKOTY A ZA HODINU JICH NANDÁM 72 JSOU MNAMOZNÍ
[13]:

15 Petra Petra | 10. září 2014 v 19:52 | Reagovat

Prosímvás,ten pudink se má uvařit,nebo se tam dá jenom ten prášek?

16 Anďa Anďa | E-mail | 25. března 2015 v 19:45 | Reagovat

také by mne zajímalo kolik bílků je třeba na krém. děkuji

17 michelle michelle | E-mail | 10. března 2016 v 9:02 | Reagovat

Naposled jsem jedla indiánky v roce 1968 než jsem s mojí rodinou odjela do Austrálie. Bylo mi čtrnáct, dnes je mi šedesát jedna. Co si ale stoprocentně pamatuji, tak indiánky nikdy neměli ovocnou pěnu. Byl to jenom sníh na piškotě a i ta poleva nebyla z čokolády. Určitě ne jenom z čokolady a tuku. Ráda bych věděla z čeho, a jakým způsobem byla tato poleva dělaná. Chtěla bych indiánky udělat pro svojí vnučku, které jsem o nich už mnohokrát vyprávěla. Jestli si je někdo pamatuje a zná recept, dejte vědět prosím.

18 Hanka Hanka | E-mail | 11. května 2016 v 10:11 | Reagovat

Nechápu, co tu rozebirate... Za a) máte napsanou gramaz těch bílků, tak stačí vážit... Za b) je snad někde uvedeno, že se jedná o tradiční recept na indiánky? Ne! Tak nevím, proč by mělo vadit, že je v v pěně marmeláda...na za c) nevim, jak se dělali indianci v roce 1968, ale co si já pamatuju, tak byli vždy máčené v čokoládě...
Zamyslet se, než něco napíšete...

19 Alena Alena | 25. listopadu 2016 v 9:50 | Reagovat

[17]: http://www.kucharidodomu.cz/recepty/kuratka.html
myslím, že toto je poleva, kterou hledáte a pro slečnu nebo paní Hanku já také nevím jak se dělali indiánci v roce 1968, to jsem ještě nebyla na světě, ale do roku 1989 byly aspoň u nás v cukrárně jenom s cukrovou polevou, byly moc dobré takže není potřeba hned útočit :)

20 SergiooV SergiooV | E-mail | 16. ledna 2017 v 19:49 | Reagovat

I found this page on 15th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it's not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Simply search for:  pandatsor's tools

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama