Plněné Košumberské rohlíčky

20. května 2010 v 18:50 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  slané pečení a zapékání

hotovo

Slané plněné rohlíčky jsou skvělou věcí na různé oslavy nebo jako večeře, když jste v situaci, že kuchtíte večeři typu "co dům dá". Tohle těsto je vážně skvělé, vydrží poměrně dlouho čerstvé a pokud budete chtít dá se použít i na upečení rohlíčků sladkých.


náplně:                                                                           
suroviny náplně
  • sklenička nakládaného zelí - 320g (ne kysané)
  • 200g uzeného masa (ideálně toho co se už nevaří)
  • 150g šunky bo šunkového salámu
  • 100 sýra
  • 1 paprika
  • malá cibule
  • 1 vejce
  • pepř
  • případně sůl
                                                                 

těsto:                                                                    suroviny těsto
  • 250 ml vlažného mléka (i víc)
  • 1 rovná lžička cukru krupice
  • 1 kostka droždí - 42g
  • 500g hladké mouky
  • 1 rovná lžička soli
  • 150 ml oleje




Nejdříve si připravíme náplně do rohlíčků, to je věc, kterou si v rámci úspory času klidně můžete udělat den předem. Uzené maso nakrájíme na drobounké kostičky. Dobré je koupit uzené, které se už nevaří abyste neměli zbytečně práci navíc s jeho vařením. Ze zelí slijeme část nálevu a prokrájíme ho. Nálev neslívejte úplně všechen aby nebyla náplň suchá. Zelí a uzené maso smícháme, přisypneme trošku pepře a pokud je uzené slané máme hotovo, kdyby ne tak ještě přisolíme.
nádivka s uzeným

Na druhou náplň si na hrubém struhadle nastrouháme šunku, na jemném sýr a papriku s cibulí nakrájíme na drobné kostičky. Vše smícháme přidáme jedno vejce, případně pepř a je to.
nádivka s šunkou

Náplně si samozřejmě můžete vytvořit zcela podle své chuti, tohle jen má inspirace.

Zapneme si troubu a teplotu nastavíme na 180°C. Droždí s cukrem si utřeme na talířku dohladka
utřené droždí

a rozmícháme ho ve vlažném mléce. Do mísy nasypeme mouku zamícháme do ní sůl, přilijeme olej a mléko s rozmíchaným droždím. Vše smícháme, na vále propracujeme těsto a jdeme hned bez nějakého kynutí dělat rohlíčky.
těsto

Pokud byste měli těsto příliš tuhé klidně ještě přidejte trochu mléka.
Připravené těsto si rozdělíme na 4 bochánky. Každý bochánek vyválíme na kolo o průměru lehce přes 30 cm a rozřežeme ho na 8 dílů (trojúhelníků).
rozkrájeno

Na široký kraj trojúhelníku dáme náplň, přetáhneme a přimáčkneme špičky,
plníme

abychom uzavřeli rohy, a zabalíme rohlíčky. Rohlíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme je vajíčkem a posypeme třeba kmínem, seznamem, mákem či jinými semínky. Je to vcelku dobrý rozlišovací znak pro náplně uvnitř rohlíčků.
naplněno

Rohlíčky vložíme do předehřáté trouby a pečeme lehce dozlatova cca 12-15 minut.

A teď pozor přichází velmi důležitá instrukce pro zdar díla: ROHLÍČKY HNED PO VYNDÁNÍ Z TROUBY SUNDEJTE Z PLECHU, třeba na prkýnko nebo
na mřížku a tam je nechte prochladnout.
upečeno

U nás začnou obvykle mizet už vlažné jmelikož jsou vážně moc dobré.
rozkrojeno

No pokud byste dostali chuť na rohlíčky sladké není nic jednoduššího než do těsta přidat 2 lžičky cukru a naplnit rohlíčky dle libosti.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Eva Eva | E-mail | 9. dubna 2012 v 9:34 | Reagovat

super recept.
Hledala jsem jej docela dlouho.Kdysi jsem tyto rohlíčky dělávala, ale mám dojem, že se dávalo sušené droždí. Je to moc krásně napsáno i nafoceno. Nemá to chybu a kdo jednou zkusí Kušumberský rohlíček , tak jej musí jíst stále.
Děkuji
Eva

2 Martina Martina | 20. července 2015 v 11:40 | Reagovat

Vcera sem delala tyto rohlicky a z davky bylo malo. Dnes budu zadelavat z 1 kg. Jsou uzasne muzu jen doporucit... Dik za recept Martina B

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama