Žloutkové věnečky

5. května 2010 v 20:14 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  zákusky a cukroví

hotovo

Když jsem si tak vybavila přehlídku zákusků, pyšně vystavených za sklem chladících skříní cukráren, řekla jsem si, že kromě žloutkových řezů (na které najdete recept na tomto blogu) stojí přece za zmínku další zákusky, jejichž báječná chuť provázela moje dětství. Tenkrát se totiž za sklem nenaparovala všelijaká honosně vypadající umělecká díla
u kterých si nejste jistí zda jsou opravdu k jídlu. Tenkrát se totiž v nabídce cukráren objevovaly hlavně klasické zákusky typu indiánci, větrníky, kremrole, žloutkové věnečky, laskonky, rakvičky… vzpomínáte? A návštěva cukrárny rozhodně nebyla běžným každodenním zvykem, ale byl to ojedinělý sváteční zážitek. A tak jsem se rozhodla, že vzdám hold zákuskům svého dětství a podělím se o recepty na ně i s vámi, neboť by byla rozhodně veliká škoda kdyby upadly v zapomnění. A další zastávka na naší cukrárenské vlně bude tedy patřit žloutkovým věnečkům.

suroviny na krém
odpalované těsto:

250 ml vody
  • 50g másla
  • 140g polohrubé mouky
  • 3 velká nebo 4 malá vejce
  • špetka soli
  • špetka prášku do pečiva








žloutkový krém:
suroviny na krém
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 žloutek
  • 0,45 l mléka
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • 1 rovná lžíce cukru krystal nebo krupice
  • 45g moučkového cukru
  • 80g
    změklého másla
  • 1 lžíce rumu
  • 0,5 vanilkového cukru




poleva:
  • 0,5 bílku -150g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu - 3 lžíce horké vody
  • moučkový cukr podle potřeby - 1 lžíce rumu

nebo hotová fondánová poleva

Do hrnce si dáme vodu, špetku soli, a máslo a přivedeme vše do varu. Za stálého míchání pak přisypeme mouku a mícháme a honíme těsto v hrnci dokud se nám nelepí ani na hrnec ani na vařečku.
Odstavíme hrnec z plotny a za občasného prokňofávání vařečkou necháme těsto prochladnout.
odpálené těsto

Mezitím co nám odpalované těsto prochládá si vezmeme vhodný hrnec s nepřilnavým dnem (my máme doma takový speciální ve kterém vaříme nedělní kakao) a nalijeme si do něj 2/3 odměřeného mléka. V mléce rozmícháme metličkou hrubou mouku, jednu lžíci cukru a žloutek. Ve zbylé třetině mléka důkladně rozmícháme vanilkový pudink a přilijeme ho do hrnce.
rozšleháno

Všechno společně za stálého míchání uvaříme na hustý pudink a dáme vychladnout. Nezapomeneme pudink občas promíchat aby se nám nevytvořil škraloup.
krém

A teď se vrátíme k dokončení odpalovaného těsta. Zapneme si troubu nastavíme teplotu na 230°C. Do prochladlého těsta postupně zatřeme jedno po druhém vejce a špetku prášku do pečiva. Dbejte na to abyste opravdu další vejce zapracovali, až když po tom předchozím není ani stopy. Já zašlehávám vejce šlehačem na nízkou rychlost.
hotové těsto

Plech na pečení si vymažeme máslem či herou a vysypeme hrubou moukou, v tomto případě zapomeňte na pečící papír. A pro ty méně zdatnější na kulaté tvary jako jsem já vřele doporučuji, naznačit si vykrajovátkem či panákem na plechu kolečka. Já jsem měla kolečko o průměru 4 cm a poté co věnečky pěkně naskočily to bylo akorát.
naznačená kolečka

Takže na připravený plech nastříkáme sáčkem s ozdobnou rýhovanou špičkou kolečka,
nastříkané věnečky

plech vložíme do rozpálené trouby, na dno trouby vstříkneme jednu lžíci studené vody a rychle přibouchneme dvířka, tedy nemusíte je zrovna urazit, ale rychlé to být musí aby pára zůstala v troubě, jelikož ji milé věnečky potřebují k tomu, aby správně naskočily (jak věděly už naše babičky). Když nám věnečky naskočí stáhneme teplotu na 180-190°C a dopékáme zvolna do světle růžova (celkem pečeme kolem 20 - 30 minut). Věnečků byly 2 plechy, tedy zhruba 40 kousků.


V době chladnutí věnečků se vrátíme k dodělání žloutkového krému. Vychladlý pudink lehce prošleháme a v míse si ušleháme máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem. Do másla pak postupně přišleháme pudink a lžíci rumu.
hotový krém

Prochladlé věnečky sundáme z plechu a rozkrojíme - nejlépe to jde pilkovým nožem. Hotový krém si nandáme do sáčku s ozdobnou špičkou a spodní část rozkrojeného věnečku objedeme krémem.
rozkrojené s krémem

Naplněné spodky přiklopíme horními půlkami věnečků
spojeno

a pomocí štětečku potáhneme polevou. Tady máme několik možností, buďto si usnadníme práci a koupíme si hotový fondán pro polévání, věnečků, větrníků… Je to balení 1 kg, stojí cca 50 kč a dá se koupit v Makru či specializovaných cukrářských obchodech.
fondant

Další možností je bílková poleva s rumem, nebo rumová poleva z vody, kterou jsem tentokrát použila já. Poleva se musí řádně umíchat tak 8-10 minut.

polito

Polevu na žloutkových věnečcích necháme zaschnout a pak už se můžeme směle zakousnout a pustit se po proudu vzpomínek.
hotovo2

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 6. května 2010 v 10:59 | Reagovat

Vypadají skvěle, jen si kousnout a ochutnat. Taky je budu muset upéct, mám na ně někde založený výborný recept. K věnečkům ještě poctivé laskonky, bombičky a k tomu dobrou kávu.

2 sladkyoblacek sladkyoblacek | E-mail | Web | 11. května 2010 v 10:41 | Reagovat

U věnečků je výhoda, ze nejsou tak pracné, to větrníky už jsou o stupínek horší a na laskonky se též chystám jen musím nějak pořešit výrobu domácí formy, neboť kupovat se mi ji rozhodně nechce. Nebo možná dostanou laskonky jiný tvar, nikde není psáno, že tomusí být placaté oválky, že?

3 HaF HaF | Web | 11. května 2010 v 18:40 | Reagovat

Ty laskonky se dají zvládnout i bez formy. Záleží, jak moc se lpí na tradici. Já je pekla podle Berzsiové, tvarem něco mezi laskonkou a pusinkou a byly skvělé - nikomu to nevadilo!

4 Petra Petra | E-mail | 28. dubna 2014 v 11:44 | Reagovat

Dobrý den skoušela jsem věnečky ale nějake mi spadli muze to byt tim ze jsem mela vetsi kola ? ale delala jsem dvojity ,Jenze mi to nejde do hlavy protoze v cukrarne take prodavaji vetsi mohla by jste mi nejak poradit co a jak ,jinak vse podle postupu. A jeste jedna vec u zloutkovýho krému máte napsáno 0,45 litru mléka ,udělala jsemt ojak je napsano jenže je to spíš jak pudinkac proste je to takovy sulc jak soda na buchticky když jsem to nechala stuhnout nemelo by tam být spi jen 450 ml ??

5 R R | 8. července 2014 v 14:54 | Reagovat

[4]: Trouba s věnečky se nesmí po dobu 15 minut pečení vůbec otevírat. A 0,45 litru si myslím že je těch 450 ml.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama