Ořechový dort

25. června 2010 v 15:41 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  dezerty

ořechový dort 3

Ořechový dort byl každoroční stálicí v naší rodině v době mých narozenin. Co má paměť sahá jiný dort se v naší rodině nikdy nepekl až dokud jsem v době puberty nespustila rebelii: "Ježiš marjá zase ten ořechovej dort, já už ho nechci!". No a teď se k němu zase ráda vracím, neboť zjišťuji, že to je jeden z nejúžasnějších dortů na světě, a tak by byla samozřejmě škoda se s vámi o něj nepodělit a nešířit tak jeho slávu dále.

suroviny


korpus:

  • 150g másla (já dávám půl na půl máslo a Heru nebo 2/3 másla a 1/3 Hery, podle nálady)
  • 250g cukru krupice
  • 350g polohrubé mouky
  • přes 1/4 l mléka
  • 120g strouhaných ořechů
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • Hera na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy


Tohle množství je na formu o průměru 24-26 cm, já většinou používám tu menší, dort je pak snadnější prokrojit a je vyšší, ale jestli jste příznivci adrenalinové zábavy zvolte formu o průměru 26 cm a určitě se při prokrajování korpusu víc pobavíte.

Tak a jdeme na to, zapneme si troubu a nastavíme teplotu na 190-200°C. Ve větší míse utřeme do hladka
utřeno

ba až skoro do pěny žloutky, cukr a změklé máslo. Já si v tomto případě alespoň ze začátku opět pomáhám elektrickým ručním šlehačem, jelikož ruční tření másla opravdu není mým hoby. Že už máte správně utřeno poznáte tak, že už cukr v hmotě není skoro znát, nechroupá. Pak přisypáváme přes síto mouku s práškem do pečiva a přilijeme mléko. Přidáme ořechy a nakonec lehce vmícháme sníh ze dvou bílků. Hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy
těsto ve formě

a dáme péct do předehřáté trouby cca na 40 minut, zda je korpus hotový vyzkoušíme zapíchnutím špejle do těsta, pokud je suchá máme hotovo.


krém:

·         2 vanilkové pudinky
·         600-700 ml mléka (podle toho kolik chcete přidat vaječňáku a rumu: víc rumu=méně mléka)
·         5 lžic cukru krystal
·         200g másla
·         4 lžíce moučkového cukru
·         rum
·         vaječný koňak


Pudink uvaříme s krystalovým cukrem dle návodu na sáčku a buďto překryjeme potravinovou fólií (fólii položte přímo na pudink)
pudink

a necháme vychladnout, nebo necháme vychladnout za občasného promíchání. V míse utřeme povolené máslo s moučkovým cukrem do hladka, pokud nebudete přidávat alkohol bude zřejmě stačit cukru méně. Vychladlý pudink prošleháme abychom se zbavili případných cucků a lépe se nám spojoval s máslem. Prošlehaný pudink pak postupně přišleháváme k utřenému máslu, nakonec přidáme rum a vaječný koňak podle vlastní chuti, krém můžete udělat klidně silnější protože po spojení s korpusem už není chuť přidaného rumu tak výrazná a vše se krásně sladí.


na dozdobení:

·         2 hořké čokolády - na vaření
·         ztužený tuk - př. Omega
·         pařížská šlehačka
·         1 lžička moučkového cukru
·         1 ztužovač šlehačky
·         ořechy
·         případně čokoládové ozdoby


nebo můžete zaexperimentovat a místo klasické polevy udělat Ganache, kterou jsme na tomto dortu použila já: 250 ml smetany přivedeme k varu, odstavíme, přidáme 225g nalámané hořké čokolády čím kvalitnější tím lepší, ale i ta na vaření postačí a nahýbáme hrnkem tak až je všechna čokoláda pokryta. Necháme 5 minut odstát, pak metličkou prošleháme, přendáme do čisté nerezové či porcelánové mísy a za občasného zamíchání stěrkou necháme prochladnout.
ganache

Pak postupně dvěma vrstvami potáhneme dort. 


1. vrstva
1. vrtsva

2. vrstva
2. vrstva

Pokud byste chtěli Ganache dort i plnit, je třeba nechat směs pořádně vychladit a pak vyšlehat.
Ale teď už se vraťme k předcházející fázi výroby dortu.

Vychladlý korpus dvakrát prokrojíme,
rozkrojeno

naplníme krémem (část si necháme ještě na konečné obmazání celého dortu),
promazáno

na vršek dáme pečící papír, lehce zatížíme dort třeba větším prkénkem na krájení a dáme do lednice prochladit na několik hodin, nejlépe přes noc. Z proleženého dortu sundáme prkénko, obmažeme ho krémem a dáme ještě na chvíli do lednice.
potřeno krémem

V misce ve vodní lázni si rozehřejeme hořkou čokoládu - tak 2 ks (klidně tu na vaření) a naředíme jí ztuženým tukem (já používám Omegu) aby nebyla tak hustá, případně ještě můžeme přidat 2 lžíce smetany.

Z lednice si vyndáme vychlazený dort a pomažeme ho slabší první vrstvou čokolády, musíme pracovat rychle, jelikož čokoláda nám na dobře vychlazeném dortu dost rychle tuhne. Dort dáme opět na chvilku do lednice aby nám první vrstva čokolády trochu zatuhla. Pak potáhneme dort druhou vrstvou čokolády, na které už si dáme víc záležet aby byl povrch co nejhladší a když nám zatuhne i druhá vrstva můžeme se pustit do zdobení.


Ušleháme si pařížskou šlehačku do které přidáme lžičku moučkového cukru a 1 ztužovač šlehačky, já jsem se tentokrát spolehla na tu od Kunína neb se mi nechtělo vyrábět vlastní a byla vcelku dobrá.
ozdobeno šlehačkou

No a teď už jen podle vlastní fantazie dort ozdobíme a můžeme s chutí zakrojit.
ořechový dort 2


Náš dort se nějak snědl dříve než jsem stihla udělat fotku na řezu, tak snad příště.

ořechový dort

Ještě jedna rada na závěr:

Pokud budete chtít vyrábět čokoládové ozdoby, tak na ty se čokoláda nikdy neředí, ale jen se roztaví, moje trojúhelníky vznikly tak, že jsem natřela vrstvu čokolády na struktur fólii, nechala v chladu ztuhnout, sloupla a pak teplým nožem nakrájela na trojúhelníky. Jinak stačí rozetřít silnější vrstvu čokolády třeba na papír na pečení a po zatuhnutí nakrájet teplým nožem tvary jaké chcete. Nebo si můžete dát rozehřátou čokoládu do pevnějšího igelitového sáčku (ne mikroten) ustřihnout špičku a na pečící papír vymalovat čokoládou vzory dle vaší fantazie, kterými pak můžete také zdobit dorty jak je vám libo.

 


5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 11. července 2010 v 22:59 | Reagovat

Klobouk dolů, vypadá to nádherně!!!

2 Mirka Mirka | E-mail | Web | 17. července 2010 v 12:21 | Reagovat

Opravdu krásný dort , čokoláda ze strukturální folie se vám opravdu úžasně povedla a nápad řezat ji na trojúhelníčky je opravdu v tomto případě skvělá volba :)

3 Martina Martina | 11. prosince 2011 v 15:43 | Reagovat

Dort je krásný,určitě vyzkouším.Uvedené množství krému vystačí na tuto velikost korpusu??A tvaroh na fotografii byl použit či nikoliv?

4 Klarion Klarion | E-mail | Web | 4. února 2012 v 19:36 | Reagovat

Krásný dort, opravdu je i chutný. Je pravdou, že těsto je hutnější a déle se peče, ale jinak recept na krém je výborný a celkově skutečně vynikající dort. Doporučuji vyzkoušet!

5 natalieo natalieo | E-mail | 21. dubna 2013 v 10:30 | Reagovat

mnam toch ci mnam

6 Joina Joina | Web | 30. srpna 2013 v 18:58 | Reagovat

To je nádherný dort, Ty ozdoby jsou geniální :)

7 eva nováková eva nováková | E-mail | 21. října 2013 v 18:18 | Reagovat

super dort,je bezkonkureční

8 iv iv | 12. ledna 2014 v 19:04 | Reagovat

Hodilo by se kdybych dort ještě proložila kouskama ovoce?

9 Šejla Šejla | E-mail | 1. března 2014 v 9:53 | Reagovat

Dort vypadá krásně, ale na fotce mezi přísadami je i tvaroh a v receptu nikde není. Předpokládam, že by měl být v krému, ale přesto Vás prosím o doplnění receptu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.