Pirohy s masovou náplní

12. června 2010 v 14:34 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  slané pečení a zapékání

hotovo

Původně jsem chtěla péct tyhle pirohy v zimě, s představou zasněžené ulice v nějakém ruském městě, kde si je dáte u stánku a báječně vás zahřejí, jenže než jsem se k realizaci receptu dostala je tu horké skoro léto. Naštěstí se v rámci šetření úspor na blížící se dovolenou, dostaly milé pirožky ke slovu teď a nemusí tak čekat na další zimu.

suroviny náplně

1. náplň:
·        250g mletého masa
·        plechovka rajského pyré - 190g
·        2/3 velké cibule
·        3-4 stroužky česneku
·        1 lžíce sójové omáčky
·        sůl
·        pepř
·        100 ml vody
·        olej

2. náplň:
·        150g mletého masa
·        1/3 velké cibule
·        1/2 menšího pórku
·        malá cuketka
·        140g tvrdého sýra
·        sůl
·        pepř
·        100 ml vody
·        3 lžíce smetany ke šlehání
·        olej

Nejdříve si připravíme náplně aby nám vychladly než s nimi budeme plnit těsto. Takže cibuli a pórek si nakrájíme nadrobno, cuketu, kterou jen dobře omyjeme ale rozhodně neloupeme, na malé kostičky či proužky. 250g mletého masa osolíme, opepříme a promícháme s lžící sójové omáčky a 3-4mi prolisovanými stroužky česneku (já jsem měla malé tak padly 4).
Na pánvi rozpálíme trochu oleje a zesklovatíme na něm 2/3 najemno nakrájené cibule, do pánve přidáme ochucené mleté maso a osmahneme. Když se nám maso pěkně osmahne přilijeme do pánve 100 ml vody a necháme vydusit, to pak přichází na řadu protlak se kterým vše krátce provaříme. Zbývá už jen případné doladění chuti solí či pepřem a máme hotovou první náplň, kterou přendáme do misky vychladnout.
náplnň č.1

Zbylých 150g mletého masa (já používám většinou směs hovězího předního a vepřového plecka a melu si ho zásadně sama nebo si ho nechám umlít v řeznictví protože pak vím co jím) osolíme a opepříme.
Na pánvi opět rozpálíme kapku oleje, necháme zesklovatět zbylou 1/3 cibulky s pórkem a osmahneme maso. Opět přilijeme 100 ml vody a necháme ji vydusit. Pak přidáme cuketu, krátce osmahneme a přilijeme 3 lžíce smetany, kterou opět necháme zredukovat. Nyní už zbývá jen přidat na jemném struhadle nastrouhaný sýr a i druhou náplň máme hotovou.
náplň č.2

Takže ji můžeme zase přendat do misky ke zchladnutí a vrhnout sena přípravu těsta.
suroviny těsto


těsto:
·        450g polohrubé mouky
·        kelímek zakysané smetany krémovité - 200g
·        30g droždí
·        1/2 lžíce cukru krupice
·        1 vejce
·        100 ml oleje
·        40 ml mléka
·        1 kávová lžička soli
·        1 vejce na potření


Na talířku si nožem utřeme droždí s cukrem dotekuta.
rozetřené droždí

Do mísy prosijeme mouku, zamícháme do ní sůl, přidáme tekuté droždí, vejce, smetanu a promícháme. Poté přilijeme olej a mléko a propracujeme vláčné těsto,
těsto

já jsem si opět pomohla alespoň elektrickým ručním šlehačem s hákem na zpracování těsta. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout (tak hodinka by měla určitě stačit).

Vykynuté těsto si dáme na vál a rozválíme celkem na tenko. Jelikož jsem si zakoupila taková ta plastová udělátka na výrobu plněných taštiček, měla jsem původní ideu, že vyrobím pirohy s jejich pomocí. Nějak jsem se ale nenaladila na jejich notu, zřejmě proto, že jsem do nich chtěla cpát víc náplně než byly schopné pojmout a tak jsem se po výrobě jednoho plechu na ně vyprdla
zabaleno

a zbylé těsto jsem rozřezala na čtverce, dala na ně náplň,
rozváleno

přeložila na trojúhelník, důkladným mačkáním krajů utěsnila a vytvořila tak trojúhelníkové pirohy, tak jak mají správně vypadat.

Troubu si rozpálíme na 200°C, pirohy naskládané na plechu na pečícím papíru pomažeme rozmašlovaným vajíčkem a než se nám trouba rozehřeje pěkně nám na plechu dokynou.
Pak je šoupneme do trouby a pečeme cca 20 minut do zlatova.
upečeno

Těsto mi nějak úplně nevystačilo na všechnu náplň, takže jsem si pomohla ještě kouskem listového. Ve finále však pirožky i přes drobné nesnáze v provedení chutnaly báječně a doplnily nám bramborovou polévku k večeři.

hotovo 2

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Pája Pája | Web | 21. června 2010 v 21:33 | Reagovat

Pirožky jsem neměla. Myslím, že s mým vztahemk ruštině bych si je měla brzy udělat.

2 Sendy Sendy | Web | 13. listopadu 2012 v 0:24 | Reagovat

Konečně pirožky, kde se nemusí kupovat listové těsto!!! Jelikož jsem v USA a tady takové těsto nemají tak toto velice uvítám. Paráda! Děkuji určitě vyzkouším.
:-)

3 paráda paráda | 3. října 2016 v 21:56 | Reagovat

Já pamatuji ty tenké v hnědém těstě za komunistů,byly výborné.Jenže jak udělat to tenké tmavé těsto?
Tyhle jsou nafouklé.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama