Dvoubarevný rybízák

28. července 2010 v 11:41 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  sladké nedělní snídaně

hotovo1

Léto nastoupilo službu v plné síle a vlivem horkých dnů se spoustou slunečního svitu nám na zahradě, jako každý rok, uzrálo značné množství rybízu. Takže mám prostor pro zkoušení spousty nových receptů s využitím tohoto mimořádně zdravého ovoce s vysokým obsahem vitamínu A a C. Klasiku naší rodiny typu šťáva, marmeláda či rybízové knedlíky se skořicí pro tentokráte vynechám a vrhnu se na buchty a koláče. Při listování různými posbíranými recepty ze všelijakých zdrojů jsem narazila na recept na dvoubarevný rybízový koláč. Vypadal dosti jednoduše, komu by se taky v tom vedru chtělo absolvovat hodinové potní kůry v kuchyni, a tak na něj padla volba. Recept vypadal natolik sympaticky, že jsem do skladby zasahovala jen minimálně a tentokráte se to vyplatilo. Takže pokud máte chuť na rychlý a výborně vláčný ovocný koláč (rybíz není podmínkou, určitě bude báječně chutnat i s jiným druhem ovoce) máte jedinečnou možnost ho vyzkoušet.

suroviny

kakaové těsto:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g krystalového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 0,5 lžičky skořice
  • 1 vejce
  • 80 g oleje
  • 250 ml mléka

světlé těsto:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 0,5 prášku do pečiva
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 80 g oleje
  • 200 ml mléka

  • rybíz
  • Hera nebo jiný tuk na vymazání stěn hlubokého plechu
  • papír na pečení

Nejdřív si natrháme či koupíme rybíz, obereme kuličky ze stopek, vypereme a rozprostřeme ho třeba na utěrku oschnout. Vezmeme si hluboký plech o rozměrech cca 33x35 cm, boky vymázneme Herou či jiným tukem, který máme zrovna po ruce a na dno plechu umístíme papír na pečení.

Další příprava už je tak rychlá, že si rovnou zapneme troubu a nastavíme teplotu na cca 190°C. Jako první přijde na řadu příprava kakaového těsta. Do mísy dáme všechny sypké suroviny (přičemž mouku s práškem do pečiva přesijte přes síto aby se provzdušnila), přidáme k nim tekuté suroviny a řádně promícháme třeba stěrkou aby se nám vše krásně spojilo. Kakaové těsto vlijeme do plechu, lehce ho mírným protřepnutím ze strany na stranu urovnáme
kakaové těsto

a vrhneme se na těsto světlé. Postup je naprosto stejný jako u těsta kakaového, čili suché, tekuté, řádně promíchat. Světlé těsto pak pomalu po částech nalijeme na to kakaové, lehce uhladíme stěrkou a můžeme opět lehce setřepnout.
světlé těsto

Teď už zbývá jen pokrýt těsto důkladně rybízem, rukou lehce zamáčkneme rybíz trochu do těsta a dáme do předehřáté trouby upéct.
s rybízem

Za 20 minut máme hotovo, prochladlý rybízák lehce pocukrujeme moučkovým cukrem, nakrájíme na kusy velké dle našeho apetitu a zvyklostí a můžeme se s chutí cpát, jen pozor na bílá trička.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Přichystal Přichystal | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 20:19 | Reagovat

Třídní původ? Moji předkové byli neandrtálci, takže díky za info:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama