Valašský frgál

17. září 2010 v 21:41 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  sladké nedělní snídaně

nakrájené frgále

Valašské frgále jsou obrovská dobrota a receptů na ně existuje nepřeberné množství, neboť co domácnost to trošku jiný recept. Původní náplní jsou hlavně hrušková povidla, která se připravují ze sušených hrušek, švestkových povidel, rumu, badyánu, skořice a hřebíčku plus mínus nějaká ta surovina.


U nás jdou však na dračku hlavně švestková povidla a tak jsem zůstala u nich, připojila náplň tvarohovou, makovou a nakonec i jablkovou s tím, že hruškové náplni dám prostor zase někdy příště.


suroviny těsto


těsto:
  • 500g polohrubé mouky
  • 75g moučkového cukru
  • 35g droždí
  • 250 ml teplého mléka
  • 125g másla
  • 2 žloutky
  • 1 citron
  • 2 lžíce cukru krupice
  • špetka soli
  • vejce na potření

Droždí ušleháme metličkou v míse s dvěma lžícemi cukru na tekutou kašičku. Přilijeme k němu většinu teplého mléka, přisypeme 1/4-1/3 mouky, vše promícháme
připravený kvásek

a na základ kvásku opatrně navrstvíme zbylé suroviny (moučkový cukr, zbytek mouky, změklé máslo nakrájené na kousky, žloutky, špetku soli a nastrouhanou citónovou kůru. A teď už nic nemícháme jen necháme navrstveno. 
navrstveno na kvásek

Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do tepla. Když nám kvásek prostoupí navrstvenými surovinami na povrch,
kvásek se prodral na povrch

uhněteme hladké vláčné těsto, do kterého podle potřeby doléváme zbylé mléko.
zadělané těsto

Hotové těsto opět přikryjeme fólií a necháme 15-20 minut vykynout, pak ho důkladně prohňoucáme. A zasejc ho přikryjeme fólií necháme 15-20 minut vykynout a prohňoucáme a pro velký úspěch si to zopakujeme ještě jednou (dohromady tedy máme 3 kynutí a 3 hňoucání) a po třetím hňoucání se již vrhneme rovnou na válení frgálů. Mezitím či den předem si však ještě připravíme náplně a žmolenku.

suroviny na náplně


maková nádivka
  • 150g mletého máku
  • ½ vanilkového cukru
  • 1 lžíce povidel
  • 1 lžíce rumu
  • krupicový cukr podle chuti
  • 150 ml mléka
  • 1 lžíce medu
tvarohová nádivka
  • 2 měkké tvarohy v alobalu 2x 250g
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • pár kapek vanilkového aroma
  • moučkový cukr podle chuti
  • 2 lžíce vanilkového pudinku
  • případně mléko na zředění

povidla švestková
  • 440 g povidel
  • 1-2 lžíce rumu
  • cca 35g nastrouhaného perníku pokud jsou povidla řídká

povidla jablková + špetka skořice

žmolenka
  • 100g hladké mouky
  • 3,5 lžíce krupicového cukru (80-90g)
  • 50g změklého másla

na pokropení:
  • 100g másla
  • 50g rumu

A začneme třeba makovou nádivkou. Mák vsypeme do kastrůlku a promícháme s oběma cukry, povidly, medem a rumem a zalijeme odměřeným množstvím horkého mléka. Mák s mlékem ještě chvilku povaříme (minutku) a pak odstavíme z plotny a necháme mák za občasného promíchnutí vychladnout.

maková

V další misce si rozmícháme tvarohy s cukry a pudinkem a přimícháme k nim žloutky a aroma. 
tvarohová

Švestková povidla můžeme použít i samotná, ale pokud máte kupovaná tak ta obvykle při pečení začnou nepřiměřeně téct, zvláště pokud je chcete vylepšit rumem, takže je potřeba je trochu zahustit strouhaným perníkem. 
povidla

Co se týká jablečných povidel, tak ty já už mám připravená doma ve špajzu, takže jen otevřu skleničku a přidám skořici.
jabka

Ale pokud je doma nemáte, tak se chopte škrabky a struhadla, jablíčka oloupejte, nastrouhejte na struhadle na plátky, lehce vyždímejte šťávu a rozvařte s cukrem a skořicí (nutno hlídat a míchat aby se vám nepřipálila), pak nechte vychladnout a je to. Další variantou by bylo dát rovnou na plátky nastrouhaná, vyždímaná jablíčka smíchaná s cukrem a skořicí.

No a na drobenku si smícháme mouku s cukrem, přidáme na kousky nakájené máslo a drobíme a drobíme mezi prsty až máme drobenku. Množství je orientační řiďte se sladkostí  drobenky a drobivostí. 
žmolenka


A teď zpátky  k těstu. Těsto si rozdělíme na 4 bochánky, přičemž ten první bude o něco větší,na vál si dáme papír na pečení a z první kuličky si vyválíme přibližně kulatý frgál. Na těsto položíme kulatou formu na pečení dortu (já jsem zrovna měla k dispozici průměr 26 cm) a asi centimetr od formy vyřízneme z těsta kulatý frgál přičemž odkrojené těsto přidáme k dalšímu bochánku. Správně má mít frgál cca 30 cm v průměru, leč v době kdy se tvořil tento příspěvek byla v mé sbírce forem největší ta s průměrem 26 cm.
vykrojení

těsto zvedneme kolem formy abychom vytvořili malé okraje,
zvednutí okrajů

ty pak potřeme vajíčkem
připraven k naplnění

a frgál naplníme jedním druhem náplně, já mám ten poslední frgál míchaný neboť mi od každé náplně trochu zbylo a jablek naopak bylo méně. Pravý valašský frgál má stejnou vrstvu náplně jako těsta takže se tímto rozhodně řiďte,
připraven do trouby

povidla, mák a jablka posypeme drobenkou a tvaroh skořicí a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C do zezlátnutí okrajů. Mezitím co se nám frgál peče si rozpustíme máslo s rumem a hned po vytažení z trouby každému frgálu potřeme okraje a pokapeme náplň.

A teď už zbývá jen vydržet ta muka než frgál vychladne a budeme se na něj moct vrhnout.

 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 20. září 2010 v 22:16 | Reagovat

Nádhera! Už jsem se těšila na nový příspěvěk, a tenhle nezklamal! Někde jsem četla, že pravý frgál je z hruškových povidel a ta jsou navíc vařena ze sušených malých hruštiček! Ale mám dojem, že v tvém provedení jsou frgály i bez nich bezkonkurenční!

2 sladkyoblacek sladkyoblacek | E-mail | Web | 29. září 2010 v 7:14 | Reagovat

Díky, díky na ta hrušková povidla už nějak nezbyl čas, takže na ně bude prostor zase někdy příště a pak je doplním :-)

3 Pavlína Pavlína | E-mail | 31. března 2011 v 19:22 | Reagovat

Děkuju! Vynikající, vždy se po něm jen zapráší...:)Navíc podle Vašeho popisu se povedl i takové amatérce, jako jsem já. :)

4 Fero Fero | E-mail | Web | 16. listopadu 2011 v 10:26 | Reagovat

very good:-)

5 llkjg llkjg | 4. února 2012 v 16:10 | Reagovat

,,,,,,,,,,,,,,

6 kkjhf kkjhf | 4. února 2012 v 16:10 | Reagovat

kkkkkkkkkkkkkkkkkkhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhjfjkuzk

7 ýážýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžíííííííííííííííttttttttttttttttttiiiiiiiiiiiiiiiiiýýýýýýýýýýýýýááááááááááááá ýážýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžíííííííííííííííttttttttttttttttttiiiiiiiiiiiiiiiiiýýýýýýýýýýýýýááááááááááááá | 5. února 2012 v 14:05 | Reagovat

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc             dddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooobbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

8 Zdena Jurošková Zdena Jurošková | E-mail | 12. října 2012 v 15:18 | Reagovat

Ochutnaj

9 Irena Irena | 14. dubna 2013 v 19:36 | Reagovat

To vypadá moc krásně! Musím vyzkoušet!

10 Pepa Pepa | E-mail | 16. března 2014 v 7:53 | Reagovat

Vypadá to dobře, určitě vyzkouším. Jedinou výhradu mám k povidlům pochybné značky Hamé.  Ale jinak pěkné

11 Aja Aja | Web | 9. září 2016 v 22:11 | Reagovat

Vypadá to moc dobře

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama