Boeuf Bourguignon od Julie Child

3. října 2010 v 16:42 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  masíčko

hotovo

Po shlédnutí filmu Julie a Julia jsem si okamžitě řekla, že tenhle recept prostě musím vyzkoušet děj se co děj, no a teď kdy se dny krátí, v kuchyni u zapnuté trouby je příjemné teplo a tělo si říká o vydatnější stravu před nadcházející zimou, nastal ten pravý čas nechat svou kuchyň  zaplavit kouzlem Boeuf Bourguignon. Teď několik rad do začátku: hovězí použijte libové vhodné k dušení, čili ideálně přední či zadní, mě se nechtělo moc okrajovat tak jsem sáhla po zadním, čerstvé bylinky jsou čerstvé bylinky, víno použijte plné jako třeba Burgundské, Cote do Rhone či Beaujolais - to byla moje volba a pozor dokonce i Julia povoluje u tohoto receptu použít vývar z kostky, takže pokud zapomenete že znáte masox proč ne. A teď už s chutí do toho...

suroviny

na slavné Boeuf Bourguignon si tedy připravte:
  • 1 360g libového hovězího masa, nakrájeného na kostky 4x4 až 5x5 cm
  • 180g slaniny v celku
  • 1 velkou mrkev nebo tři menší
  • 1 velkou cibuli
  • 2 plnější lžíce hladké mouky
  • 700 ml červeného vína
  • 600 - 700 ml hovězího vývaru
  • 1 vrchovatou lžíci rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 4-5 snítek tymiánu
  • sůl
  • pepř

na houby na másle:
  • 350g čerstvých hub - pod ruku mi přišly malé žampionky
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla

na dušené cibulky:
  • 18-24 malinkýck cca 2-3 centimetrových cibulek
  • 1,5 lžíce másla
  • 1,5 lžíce oleje
  • 150 ml vývaru
  • malý bobkový list a 5 snítek petržele, vše svázáno do gázy

A pozor kouzlo francouzské kuchyně začíná...

Otevřete si víno a nechte ho chvilku dýchat. Ze slaniny odkrojte kůži a slaninu si nakrájejte na půl centimetru silné a 4 centimetry dlouhé kousky, ty vložte i s kůží do vroucí vody a 10 minut táhněte mírným varem, blanšírujte.
táhneme slaninu

Mezitím co se nám ta slaninka táhne varem si oškrábejte mrkev nakrájejte ji na širší nudličky, oloupejte cibuli a nakrájejte ji na proužky. Pak slaninu vyndejte, kůži oddělte a slaninu osušte.

Troubu si předehřejeme na 230°C. Na pánvi rozpalte olej (cca 5 lžic) a slaninu orestujte do zhědnutí, trvá to asi tři minutky.
osmahlá slanina

Slaninu vyjměte z oleje a přendejte ji do kastrolu vhodného na sporák i do trouby. Do rozpáleného tuku vložte papírovou utěrkou důkladně osušené kousky hovězího  masa - ovšem POZOR rozhodně ne všechno najednou, jen tolik aby maso bylo v jedné vrstvě a mělo kolem sebe prostor. Kdybyste dali masa moc, snížili byste bod varu a z masa by začala vytékat šťáva což rozhodně nechceme. A další věc k obracení kousků masa použijte pinzetu či obracečku, rozhodně do masa nebodejte vydličkou NE NE NE to je také naprosto nežádoucí. Takže poté co jste maso úspěšně bez jediné chyby či zaváhání úspěšně orestovali do hněda ho přendejte do kastrolu ke slanině.
osmahlé maso

No a v tom též tuku ještě zlehka orestujte mrkev a cibuli a v tomto případě už žádný stres, jelikož zeleninu můžete dát na pánev klidně všechnu najednou, to je úleva že? No a teď i orestovanou zeleninu přidáme do kastrolu, kde už čeká slanina a maso.
před vložením do trouby

Směs v kastrolu osolte, několikrát nad ní zatočte pepřovým mlýnkem, posypte moukou a pokuste se vše rovnoměrně moukou obalit, Julia to řeší důkladným třepáním hrncem. Nezakrytý kastrol teď vložte do střední úrovně předehřáté trouby na rovné 4 minuty. kastrol vyndejte, opět důkladně protřepte a vložte ještě jednou na 4 minuty do trouby, mouka tak zhnědne a potáhne směs žádoucím povlakem.

Kastrol opět vyndejte, postavte na rozehřátý sporák a tepotu trouby snižte na 160°C. Do hrnce přilijte víno a vývar, pak přimíchejte prolisovaný česnek, protlak a bobkový list s tymiánem svázané k sobě kuchyňským provázkem.
zalito vínem a vývarem

Vše promíchejte, kastrol zakryjte, vložte do trouby a nechte 2,5 - 3 hodiny probublávat. Po každé hodině kastrol vyjměte, obsah promíchejte a zkontrolujte měkkost masa.
Mezitím co nám maso probublává v troubě umyjeme první vlnu nádobí a přikročíme k části houby a cibulky. Houby si očistěte a ty větší nakrájejte na půlky, čtvrtky či plátky jak je vám libo. Malé cibulky oloupejte a těm větším případně seberte ještě nějakou tu vrstvu aby byly menší. já jsem v tomhle případě vsadila na šalotky. Do gázy si svažte malý bobkový list a petžel a když máme maso v toubě zhruba 2 a čtvrt hodinky rozpalte si v kastrůlku tuk a cibulky na něm orestujte,
osmahlé cibulky

pak k nim vožte gázu s bobkovým listem a petrželí a zalijte vývarem. Kastrůlek přikryjte pokličkou a cibulky nechte na mírném plamínku probublávat cca 25-30 minut do změknutí.
podušené cibulky

Ochutnejte maso a pokud je již měkké rozpalte si na pánvi tuk a začněte restovat houby a pozor tady opět přichází na řadu ono známé: jen v jedné vrstvě (čili ve dvou várkách) jinak se houby neosmahnou, nezhnědnou ale začnou se dusit, odpaří se z nich šťáva a už je to zase špatně. Takže houbičky osmahněte v jedné vrstvě rovnoměrně, plus mínus ze všech stran.
žampiony

Zkontrolujte hustotu omáčky a pokud je moc řidká, slijte obsah kastrolu přes cedník a omáčku varem na sporáku redukujte do požadované hustoty. Omáčka by měla být hustší lehce do krémovata, měla by ulpívat na zadní straně lžíce. Zcezený obsah kastrolu dejte na servírovací mísu, přelijeme omáčkou, posypeme orestovanými houbami a cibulkami
hotovo

a nezbývá než popřát Bon Appetit.

talíř 2

Mě se nějak nechtělo doplňovat tohle skvělé jídlo jakoukoliv přílohou, takže jsem se uchýlila opět k francouzskému způsobu a ke skvělému Boeuf Bourguignon jsme si jen ulamovali francouzskou bagetu a popíjeli červené víno.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | E-mail | 9. července 2011 v 23:03 | Reagovat

I já jsem právě dokoukala úžasný film Julie & Julia a první, co mě napadlo bylo, že musím uvařit tohle jídlo...padla jsem na Váš článek a skvělý postup...teď v létě tedy asi ne, ale na podzim to rozhodně musím vyzkoušet...určitě pak napíšu :-) Viva Julia :-)

2 Katka Katka | 15. srpna 2012 v 9:50 | Reagovat

No fuj, co ten upatlanej talíř. Prase, když to fotíš, otři to papírovým ubrouskem.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama