Čokoládovo limetový cake bez mouky s Margarita krémem

29. října 2010 v 18:09 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  dezerty

chocolate cake

Nadešel nám chladný podzim a čím jiným si ho zpestřit než právě čokoládou. A tak jsem se rozhodla vyzkoušet jeden z receptíků známé takzvané "foodporn" angličanky Nigelly Lawson. Los padl na čokoládovolimetový cake bez mouky s Margarita krémem a musím přiznat že volba to byla více než šťastná, a co že to budeme potřebovat?


suroviny


na cake:
  • 150g hořké čokolády
  • 150g másla + kousek na vymazání formy
  • 6 vajec
  • 250g krupicového cukru
  • 100g mletých mandlí
  • 4 lžičky kvalitního kakaa
  • kůru a šťávu z 1 limety
  • moučkový cukr na poprášení
  • formu o průměru 23cm

na Margarita krém:
  • 60ml čerstvě vymačkané limetové šťávy
  • 15ml tequily (1 lžíce)
  • 15ml triple sec nebo Cointreau
  • 75g moučkového cukru
  • 250ml smetany ke šlehání


A jdeme na to, zapneme troubu a nastavíme teplotu na 180°C. Stěny dortové formy vymažeme máslem a dno vyložíme papírem na pečení.

Čokoládu si naláme na menší kousky a rozpustíme ji spolu s máslem ve vodní lázni, né snad že bychom ji hodily do vody, ale rozpouštíme v hrku, který sedí v dalším hrnku s horkou vodou. Rozpuštěnou směs dáme stranou mírně prochladnout.

Vejce a cukr ušleháme do světlé pěny cca trojnásobného objemu, s elektrickým pomocníkem mi to trvalo zhruba 7 minut. Nigella praví, že pokud jste dostatečně houževnatí a svalnatí můžete šlehat růčo, čili je to jen na Vás.
ušlehaná vejce

Mleté mandle smícháme s kakaem a jemně převracením je vmícháme do ušlehaných vajec. Pak přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem a nakonec citrónovou šťávu a kůru z limety.

Tuto hmotu nalijeme do formy a pečeme 35-40 minut.
nalito ve formě

Cake musí být pevný na povrchu ale stále se lehce třást uvnitř. Mě to vyšlo akorát na těch 35 minut, po rozkrojení by měl totiž zůstat vnitřek přitažlivě mazlavý.
mazlavý vnitřek

Cake vyndáme z trouby a necháme pár minutek prochladnout, pak ho přikryjeme čistou utěrkou, neboť vytvoření tvrdé krusty je v tomto případě zcela nevhodné. Od cakeu prý můžeme očekávat trochu prasklý a kráterovitý povrch, já jsem se ho tentokráte nedočkala tak snad příště.
upečeno

Když nám cake vychladne vyklopíme ho z formy a poprášíme moučkovým cukrem.
Už teď je výborný, ale pokud to chcete dotáhnout k dokonalosti je třeba ho dozdobit Margarita krémem.
krém s dortem

Smícháme limetovou šťávu, tequilu (ta zrovna nebyla po ruce takže byla nahrazena velmi kvalitní domácí moravskou slivovicí) a triple sec ideálně v šejkru, pak přimáme moučkový cukr a znovu prošejkrujeme. Poté zvolna vyšlehám smetanu,
ušlehaná smetana

přimícháme směs ze šejkru a máme hotovo.

Teď už stačí jen ukrojit kousek koláče, přelít krémem a můžete se nechat nést na sladkém obláčku.
chocolate cake

Krém je vážně výborný, vůbec mi neseřídnul a v lednici vydržel do posledního kousku koláče tedy asi tři dny. A ještě jedna poznámka, záměrně všude píšu cake bez překladu pač mi nějak přijde, že tohle není ani dort ani koláč ale prostě cake a navíc poslední trendy praví výrazy tohoto typu nepřekládat, takže alespoň v tomto směru půjdu s módou když už mi u oblečení příliš nevychází.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 31. října 2010 v 11:21 | Reagovat

Podobný recept mám od Riccardo Lucque, ale ještě jsem nezkoušela. Musím to napravit, vypadá to lákavě!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama