Telecí pečeně plněná hermelínem, slaninou a fazolkami

27. března 2011 v 20:05 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  masíčko


Po první zkoušce telecího masíčka přišel čas na další, neboť telecí maso (Vitello) je veliká mňamka a v dřívějších dobách bylo běžnou součástí české kuchyně. Bohužel, pokud si však chcete zakoupit telecí dnes, musíte jednak pilně hledat a jednak sáhnout poměrně hluboko do kapsy, zvláště pokud chcete maso mléčné - to je maso z malých telat poražených ve věku od šesti do čtrnácti týdnů po narození, která jsou krmena jen mateřským kravským mlékem. Pro přípravu pokrmů se považuje nejlepší maso z telat 8 týdnů starých. Barva takového masa je světlounce růžová, pokud je maso tmavě růžové značí to, že tele bylo již odstaveno a bylo krmeno na pastvě nebo jiným krmivem. Nejlepší telecí maso pochází údajně z Itálie, Francie nebo Holandska, přičemž to moje použité v tomto receptu připutovalo právě z Holandska. Telecí maso má jednu pro někoho příjemnou, pro jiného nepříjemnou vlastnost a tou je vysoký obsah vody. Ztráta váhy se pak při pečení či dušení pohybuje kolem 45 %. Proto je také telecí pečeně pojem poněkud nepřesný, jelikož telecí maso by se vlastně nemělo péct, ale dusit právě z důvodu ztráty velkého množství vody. Pro "pečení" tedy vezmeme větší kus masa ze starších telat, ideálně kolem 2-3 kilo a maso pak vlastně dusíme. Tolik slovo úvodem k telecímu masu a já jelikož mám mimo jiných ráda i naši českou kuchyni, do které telecí maso rozhodně patří, jsem sáhla hlouběji do svých finančních zásob a zakoupila jsem kus telecího masa abych tak učinila české kuchyni zadost.

  • 700g telecí pečeně
  • 1 hermelín
  • 70g tvrdého sýra (př. ementálského typu, madeland apod.)
  • máslo
  • hrst fazolových lusků
  • 100g anglické slaniny
  • 1 vejce
  • hořtice
  • sůl
  • pepř




Maso rozřízneme na cca 2 cm silný plát, lehce naklepeme - rozhodně se vyvarujeme přímých drastických ran hroty ostré části paličky. Pak pečeni osolíme, opepříme a potřeme ji hořticí přičemž množství si určete dle svých chuťových buněk. Poklademe plát masa několika tenčími plátky másla a spojíme ho s hořicí.

Další vrstvu nám utvoří plátky anglické slaniny, zelené fazolky (já jsem pro usnadnění použila mražené, které jsem nechala včas rozmrazit) a hermelín nakrájený na silnější plátky.

Do mističky si najemno nastrouháme sýr přiklepneme jedno vejce, přidáme pepř a špetku soli a důkladně promícháme.
Připravený mišmaš naistalujeme zhruba doprostřed připraveného masa

a začneme rolovat. Srolovanou pečeni zajistíme provázkem, vložíme do nádoby k pečení a na poslední cestu ozdobíme masíčko několika plátky másla.

Masíčko ještě podlijeme vodou, přikryjeme a dáme péct do trouby vyhřáté na 220°C na dobu asi 20 minut. Poté nádobu odklopíme, teplotu stáhneme na 190°C a dopékáme za častého přelévání masa a obracení dalčích 25 - 30 minut. Hotovou pečeni vyndáme z trouby,

zbavíme ji provázků, nakrájíme na přiměřené plátky, dolpníme ji brambůrkem třeba s dušenými fazolkami a můžeme si mlaskat.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 12. června 2011 v 13:35 | Reagovat

Páni, telecí jsem neměla ani nepamatuju, a vypadá to tak báječně... Je plněné samými dobrotami, takže to mlaskání velmi dobře chápu :)

2 Mneneznas Mneneznas | Web | 30. srpna 2011 v 9:58 | Reagovat

Vypadá to nádherně, parádní fotopostup, 5 hvězdiček!!

3 Martina Martina | Web | 1. března 2012 v 17:25 | Reagovat

Páni tak tohle byl parádní recept. Děkuji manžel si pochutnal, tvůj blog budu odebírat nadále :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama