Větrníky

18. března 2011 v 22:08 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  zákusky a cukroví

Již dlouhou jsem se nevěnovala našemu cukrárenskému speciálu a je tedy na čase to napravit. Další zastávkou mezi sladkými klasikami, které dnes už jen těžko seženeme alespoň v přijatelné kvalitě, budou větrníky. Pokud už se odhodlám koupit ten, který nabízejí cukrárny v mém okolí musím zavřít obě oči a ještě se otočit dozadu (jak by řekla moje drahá kolegyně) abych si to se zábleskem střízlivého rozumu nerozmyslela. No a jelikož luxusní větrníky není rozhodně nemožné vyrobit doma tak se do toho směle pusťme.
odpalované těsto:

  • 50g másla
  • 140g polohrubé mouky
  • 3 velká nebo 4 malá vejce
  • špetka soli
  • špetka prášku do pečiva
  • 250 ml vody










žloutkový krém:
suroviny na krém
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 žloutek
  • 0,45 l mléka
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • 1 rovná lžíce cukru krystal nebo krupice
  • 45g moučkového cukru
  • 80g změklého másla
  • 1 lžíce rumu
  • 0,5 vanilkového cukru
karamelová šlehačka:
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 180g cukru krystal
poleva:
  • fondánová hmota
  • kulér - 300g cukru krupice a 100 ml vody


Den před samotnou tvorbou větrníků začneme s přípravou karamelové šlehačky, neboť ta se nám bude přes noc chladit. Cukr nasypeme do hrnce, ideálně do takového, který má dvojité dno a utavíme ho za stálého míchání na medový karamel.

Nyní začíná velká alchymie, karamel sundáme z plotny a přilijeme 250 ml horké smetany na šlehání a tady POZOR bude to syčet, pářit a předvádět další podobné odstrašující efekty. Nebojme se vlka nic a kastrol směle vrátíme zpět na plotnu a rozmícháváme, počátečními cucky se nenechte odradit neb brzy zmizí, provaříme cca 2 minutky dokud nemáme hladkou hmotu.

Šlehačku necháme vychladnout a uložíme ji přes noc do lednice



Přešla noc, nadešel další den a my můžeme s novým elánem pokračovat ve výrobě luxusních větrníků. Do hrnce si dáme vodu, špetku soli a máslo a přivedeme vše do varu. Za stálého míchání pak přisypeme mouku a mícháme a honíme těsto v hrnci dokud se nám nelepí ani na hrnec ani na vařečku.

Odstavíme hrnec z plotny a za občasného prokňofávání vařečkou necháme těsto prochladnout.
odpálené těsto

Mezitím co nám odpalované těsto prochládá si vezmeme vhodný hrnec s nepřilnavým dnem (my máme doma takový "speciální" ve kterém vaříme nedělní kakao) a nalijeme si do něj 2/3 odměřeného mléka. V mléce rozmícháme metličkou hrubou mouku, jednu lžíci cukru a žloutek. Ve zbylé třetině mléka důkladně rozmícháme vanilkový pudink a přilijeme ho do hrnce.
rozšleháno

Všechno společně za stálého míchání uvaříme na hustý pudink a dáme vychladnout. Nezapomeneme pudink občas promíchat aby se nám nevytvořil škraloup a nebo povrch pudinku hned po sundání z plotny přikryjeme potravinovou fólií.
krém

A teď se vrátíme k dokončení odpalovaného těsta. Zapneme si troubu nastavíme teplotu na 230°C. Do prochladlého těsta postupně zatřeme jedno po druhém vejce a špetku prášku do pečiva. Dbejte na to abyste opravdu další vejce zapracovali, až když po tom předchozím není ani stopy. Já zašlehávám vejce šlehačem na nízkou rychlost.
hotové těsto

Plech na pečení si vymažeme máslem či herou a vysypeme hrubou moukou, v tomto případě zapomeňte na pečící papír. A pro ty méně zdatnější na kulaté tvary jako jsem já vřele doporučuji, naznačit si vykrajovátkem či skleničkou na plechu kolečka a počítejte s tím, že těsto dosti naskočí.naznačená kolečka

Takže na připravený plech nastříkáme sáčkem s ozdobnou rýhovanou špičkou větrníky

plech vložíme do rozpálené trouby, na dno trouby vstříkneme jednu lžíci studené vody a rychle přibouchneme dvířka, tedy nemusíte je zrovna urazit, ale rychlé to být musí aby pára zůstala v troubě, jelikož ji milé větrníky potřebují k tomu, aby správně naskočily (jak věděly už naše babičky). Když nám větrníky naskočí stáhneme teplotu na 180 -190°C a dopékáme zvolna do růžova (celkem pečeme kolem 20 - 30 minut). Větrníků bylo celkem asi 30 kousků. Ty moje upečené vypadají na fotce dost světle ale ve skutečnosti byly o něco tmavší.


V době chladnutí větrníků se vrátíme k dodělání krému a karamelové šlehačky. Vychladlý pudink lehce prošleháme a v míse si ušleháme máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem. Do másla pak postupně přišleháme pudink a 1 - 2 lžíce rumu.
hotový krém

Ke svařené šlehačce s karamelem přilijeme zbylých 250 ml smetany, promícháme a ušleháme pěkně dohusta.


Prochladlé větrníky sundáme z plechu a rozkrojíme - nejlépe to jde pilkovým nožem. Hotový krém si nandáme do sáčku s ozdobnou špičkou, spodní část rozkrojeného větrníku naplníme krémem a na krém nazdobíme karamelovou šlehačku.


A nyní se dostáváme ke druhé části praktické zkoušky z alchymie. Do kastrolu si nasypeme 300g cukru krupice a a za stálého míchání ho utavíme na tmavý karamel. Sundáme kastrol z plotny a postupně při míchání ho zalijeme 100 ml horké vody a tady opět POZOR syčící a pářící efekty se opakují. Hmotu přecedíme přes sítko a necháme vychladnout, vznikne nám hustý sirup a kulér je na světě.

A již se blížímě do finále. Kus fondánové hmoty si rozpustíme ve vodní lázni dle návodu,

přimícháme do něj kulér na odstín polevy a dle potřeby naředíme vodou, aby nám vznikla správná konzistence k namáčení vršků větrníků.

Do připravené polevy namáčíme odříznuté vršky větrníků a dáme si je na plech s pečícím papírem lehce oschnout.

Politými vršky přiklopíme naplněné spodky a větrníky dáme prochladit do lednice.


A pak už zbývá jen popřát příjemné mlsání.

 

13 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Milena Milena | E-mail | 16. února 2012 v 17:27 | Reagovat

Ty jsou nádherné,ráda bych je zkusila,ale nevím kde seženu fondán a ten kulér.Dá se to v obchodě koupit?děkuji.

2 Lenka Lenka | E-mail | 1. dubna 2012 v 20:19 | Reagovat

Také bych chtěla vědět, kde se dá sehnat fondán a kulér. Děkuji za odpověď.

3 Eva Eva | 19. května 2012 v 9:44 | Reagovat

[1]:Fondan koupite napr.v Makru 1kg asi za 50kc.
Na kuler je recept zde.

4 Pavla Pavla | Web | 30. listopadu 2012 v 21:20 | Reagovat

Určitě vyzkouším super recept díky:)

5 Marie Marie | 11. května 2014 v 19:17 | Reagovat

Prosím vás, proč to těsto při pečení voní jako vaječná omeleta? A po upečení tak i chutná. :-(

6 Tereza Tereza | 12. srpna 2014 v 13:06 | Reagovat

Dobrý den, fondán zkuste objednat přes internet. Jedno kilo by vám mělo stačit. Fondán rozehřejte na teplotu těla nesmí vařit! A kulér je spálený cukr s vodou :)Budoucí cukrářka Terka

7 Tereza Tereza | 12. srpna 2014 v 13:09 | Reagovat

A k tomu těstu: voda, olej sůl přivedete k varu potom přidáte mouku a restujete. Uděláte vařečkou z hmoty takovou kuličku, která by se neměla lepit na stěny hrnce. Poté hmotu dejte do robotu a nechte míchat dokud hmota nevychladne.Pak přidávejte vejce po jednom. Vždy nechte rozmíchat a přidejte další. Takhle nás to učí ve škole. Hodně štěstí :)

8 Dáša M. Dáša M. | 10. května 2015 v 10:14 | Reagovat

Dobrý den, recept jsem vyzkoušela. Dělala jsem z odpalovaného těsta poprvé a díky Vašemu skvělému a důkladnému popisu jsem vše zvládla a větrníky jsou výborné.  Děkuji. Dáša M

9 Smithe896 Smithe896 | E-mail | Web | 23. května 2015 v 1:56 | Reagovat

I got what you mean, regards for putting up.Woh I am delighted to find this website through google. You must pray that the way be long, full of adventures and experiences. by Constantine Peter Cavafy. bcfeecagdaeddaea

10 Pharmg48 Pharmg48 | E-mail | Web | 23. května 2015 v 19:40 | Reagovat

Very nice site! <a href="http://apeyixo2.com/ysyaxvs/1.html">cheap goods</a>

11 Pharmk780 Pharmk780 | E-mail | Web | 24. května 2015 v 7:00 | Reagovat

Very nice site! <a href="http://apxyieo2.com/qyovas/1.html">cheap goods</a>

12 Pharmf509 Pharmf509 | E-mail | Web | 24. května 2015 v 7:02 | Reagovat

Very nice site!  [url=http://apxyieo2.com/qyovas/2.html]cheap goods[/url]

13 Pharmb223 Pharmb223 | E-mail | Web | 24. května 2015 v 18:56 | Reagovat

Very nice site! cheap goods http://apxyieo2.com/qyovas/4.html

14 Pharmb216 Pharmb216 | E-mail | Web | 25. května 2015 v 6:52 | Reagovat

Very nice site! <a href="http://ypxaieo2.com/rrqsvo/1.html">cheap goods</a>

15 Pharma747 Pharma747 | E-mail | Web | 25. května 2015 v 6:57 | Reagovat

Very nice site!  [url=http://ypxaieo2.com/rrqsvo/2.html]cheap goods[/url]

16 Pharma932 Pharma932 | E-mail | Web | 25. května 2015 v 18:37 | Reagovat

Very nice site! cheap goods http://ypxaieo2.com/rrqsvo/4.html

17 Pharme13 Pharme13 | E-mail | Web | 25. května 2015 v 18:38 | Reagovat

Very nice site!

18 effects effects | E-mail | Web | 15. června 2015 v 17:23 | Reagovat

Hello!

19 Smithc254 Smithc254 | E-mail | Web | 30. července 2015 v 8:11 | Reagovat

Pretty portion of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing in your augment or even I fulfillment you access constantly quickly. ekddecdfecgecekc

20 Růža Růža | Web | 24. února 2016 v 14:21 | Reagovat

Já dělám větrníky na plech.

21 cialis_online cialis_online | E-mail | Web | 7. srpna 2016 v 16:54 | Reagovat

Valuable information. Fortunate me I discovered your web site by chance, and I am surprised why this coincidence didn't happened in advance! I bookmarked it.

22 does does | E-mail | Web | 9. srpna 2016 v 1:33 | Reagovat

Hello! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to check it out. I'm definitely enjoying the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and superb design and style.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama