Išlské dortíčky

30. listopadu 2012 v 17:38 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  vánoční rozjímání



Išlské dortíčky

Tohle dnes už jedno z typických vánočních cukroví mimo jiné proslavilo rakouské lázně Bad Ischl. Císař František Josef a jeho vídeňský dvůr si odtud prý odváželi krabice rozplývajícího se cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili Išlské dortíčky. Tak se na ně vrhneme i my. V původním receptu jsou sice celé z másla, ale já přidávám i Heru aby byly vláčnější.

potřebujeme:
  • 70g másla
  • 90g Hery
  • 70g strouhaných mandlí (dají se nahradit ořechy)
  • 1 lžička kakaa
  • 80g moučkového cukru
  • 250g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru (nemusí být)
  • šťávaz 1/2 citrónu
  • 1 žloutek




krém:
  • 100g mletých ořechů
  • 100g másla
  • 100g moučkového cukru
  • 1 lžíce meruňkové marmelády
  • 2 lžíce rumu
  • čokoláda s trochou Omegy na polití
  • půlky oříšků či mandlí na ozobu

Z vyčtených surovin si zpracujeme těsto a dáme ho na hodinku odpočinout do lednice.



Těsto vyválíme na trochu silnější plát a vykrajujeme kolečka či čtverečky, hladké nebo zubaté to nechám na vás. Vykrájené tvary vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem



a upečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 12-15 minut, ale záleží na konkrétní troubě čas je pouze orientační.



Vychladlé korpusky stáhneme z plechu a druhý den můžeme slepovat krémem.Ten si připravíme smícháním změklého másla, ořechů. cukru, marmelády a rumu. Dortíčky můžeme také slepovat samotnou meruňkovou marmeládou. Vršky dortíčků pak polijeme čokoládou a ozdobíme půlkou mandle či oříšku, u marmeládových mužeme použít čokoládové zdobení.




Po ztuhnutí čokolády Išlské dortíčky uložíme v chladu a pokusíme se je znovu navštívit až na Štědrý den.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama