Ořechové rohlíčky

19. prosince 2012 v 9:57 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  vánoční rozjímání


Ořechové rohlíčky

Myslím, že bez ořechů by se asi Vánoce neobešly a moc druhů cukroví by se bez nich také nenapeklo. Já teď trošku svádím boj s časem neboť jsem si nějak nestihla včas vyloupat ořechy, takže sotva s ořechy něco upeču, už vylupuji a melu další abych měla zásobu na další druh cukroví. Tak a teď už se pojďme věnovat rohlíčkům, já dělám poloviční dávku, neboť mám hodně druhů cukroví, čili

potřebujeme:
  • 175g hladké mouky
  • 105g moučkového cukru
  • 70g másla
  • 70g Hery
  • 70g mletých ořechů
  • trošku citrónové kůry
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky utlučeného hřebíčku
  • 1 žloutek




krém:
  • 1 vanilkový pudink
  • 400ml mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • cca 2 lžíce cukru moučka
  • 100g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 2-3 lžíce vaječného likéru
  • mleté ořechy dle chuti cca 50g
  • hořká čokoláda a Omega


Na vál si odvážíme a odměříme všechny sypké suroviny, přidáme tuk a žloutek a vypracujeme těsto a šoupneme ho do lednice alespoň na dvě hodinky aby se nám lépe cpalo do formiček.



Těsto plňte do formiček v tenčí vrstvě neboť do rohlíčků přijde ještě krém.



Troubu si předehřejeme na 180°C a rohlíčky upečeme,



prochladlé je vyklepneme z formiček a necháme je přes noc v míse vydýchat, pak je uložíme a před Vánoci si připravíme krém.
Já dělám témeř všechny krémy s pudinkem, nevydrží sice tak dlouho, ale nejsou tak hutné a těžké jako ty máslové a cukroví je s nimi vláčnější a zkrátka mi víc chutnají.

Takže krém si připravíme uvařením pudinku se dvěma lžícemi cukru krupice ve 400ml mléka. Na uvařený pudink položíme potravinovou fólii abychom se vyhli škraloupu a dáme vychladnout.
Změklé máslo ušleháme s moučkovým cukrem, spojíme ho s lehce prošlehaným pudinkem, přidáme šnaps, ořechy a případně ještě moučkový cukr, záleží na vaší chuti. Krém dáme trochu vychladit do lednice a naplníme s ním pomocí sáčku rohlíčky půlky rohlíčků. Přiklopíme zbylými půlkami a konečky jim omočíme v čokoládě rozpuštěné s trochou Omegy, necháme ztuhnout a uložíme je do chladu.



A pak už můžeme směle uzobávat, ale pozor aby Vám do Štědrého dne nějaké zbyly.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Trenk Trenk | Web | 1. března 2013 v 0:16 | Reagovat

Vánoční nostalgie :=)

2 HaF HaF | Web | 21. března 2013 v 22:47 | Reagovat

Právě jsem zjistila, že to tu opět ožilo! Těším se na další recepty.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama