Jidášky

18. dubna 2014 v 12:51 | Barče, princezna1982@centrum.cz |  velikonoční hodování



Jidášky

Jidášky jsme původně nikdy doma nedělali a dostala jsem se k nim až při prvních společných Velikonocích s manželem, neboť jeho rodina jí na Velký pátek právě jidášky s medem a pórkovou polévku se svítkem. Recept je tedy převzatý od mé tchyně a jidášky jsou výborná záležitost, je to taková ta obyčejná jednoduchá dobrota. Takže tady jsou:




na 25 kousků si připravte:
  • 125ml mléka
  • 10g droždí
  • špetku soli
  • 250g polohrubé mouky
  • 50g tuku (dávám napůl máslo a heru, to mám od mojí babičky)
  • 40g cukru krupice (možno nahradit medem)
  • lžička cukru na droždí
  • med
  • vajíčko na potření




A můžeme se pustit do díla. Do mísy dáme mouku a přimícháme cukr a sůl. V misce si metličkou umícháme droždí se lžičkou cukru, nalijeme ho na kraj do mísy k mouce a přilijeme na něj trochu z odměřeného vlažného mléka. Mísu přikryjeme utěrkou či potravinářskou fólií a necháme vzejít kvásek. Potom přilijeme zbytek mléka, rozpuštěný tuk a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou či fólií vykynout.




Vykynuté těsto vyválíme na silnější plát něco kolem 5 mm, podobně jako na perníčky a vykrajujeme oválky o velikosti cca 6 cm, ale tvar i velikost si klidně přizpůsobte dle sebe.


Oválky dáme na plech vyložený pečícím papírem pomazaným tukem. Pomašlujeme je rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova. Když trochu zchladnou dáme je z plechu do mísy. No a pak už stačí navrstvit na milého jidáška med a můžeme hodovat.




Dobrou chuť
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama